Het KNMI heeft code oranje voor het hele land afgeschaald naar code geel. In Limburg werd code oranje als laatste om 00:21 uur beëindigd. Aan de kust vraagt hoog water om aandacht. In Delfzijl zijn de coupures gesloten, Scheldestromen stelt dijkbewaking in, de Oosterscheldekering is dicht.
Vandaag komen volgens het KNMI in het hele land soms nog zware windstoten voor van ongeveer 80 km/uur, in de kustgebieden van 90-100 km/uur. Vanmiddag neemt de wind in het oosten af.
De storm mag dan in kracht afnemen, de waterstanden langs de kust zijn nog hoog. In het noorden sloten de waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest vanochtend om 8 uur de coupures in Delfzijl. Rond 12 uur wordt een waterstand verwacht van 3,50 meter + NAP. Bij die hoogte worden de tijdelijke keringen gesloten.
Update 10/02 10:45 uur
Waterschap Scheldestromen stelt fase 1 dijkbewaking in. Dat betekent dat de waterstanden continu worden gemonitord en dat dijkwachtcommandanten stand-by staan.
Het waterschap anticipeert daarmee op de waterstijging die de Stormvloedwaarschuwingsdienst voorspelt. Bij Vlissingen bereikt om 14.40 uur de waterstand een hoogte van NAP +3,60. De dijkbewaking geldt voor heel Zeeland. Bij laag water voert het waterschap inspecties uit op mogelijke schade.
Wetterskip Fryslân heeft de keermuur in Harlingen gesloten. Eerder nam het waterschap al preventieve maatregelen om de stijgende waterstand in de Frieze boezem te reguleren.
Update 10/02 12:45 uur
Wetterskip Fryslân meldt dat de keermuur in Harlingen weer open gaat. De stijging van het water blijft achter bij de verwachtingen. "En we stellen de zeegemalen bij Roptazijl, Zwarte Haan en Marrum (de Heining) weer in bedrijf om het overtollige water af te voeren naar de Waddenzee."
Update 10/02 14:35 uur
Voor het eerst vangt de Noordwaard, een gebied van zo’n 4.450 hectare tussen tussen de Brabantse Biesbosch en de rivier de Nieuwe Merwede, overtollig water op. Dat meldt Waterschap Rivierenland.
De Noordwaard werd in 2015 ontpolderd in het kader van het project Ruimte voor de Rivier. Doel was om pieken in de afvoer van de grote rivieren op te vangen. Voor de operatie zijn huizen en boerderijen naar hoger gelegen gebieden verplaatst of afgeschermd met kleine kades.
Op dit moment valt de afvoerpiek samen met de westerstorm Ciara, die zeewater opstuwt. De opvang in de Noordwaard verlicht de druk op de dijken langs de Merwede die Waterschap Rivierenland beheert ter bescherming van de Alblasserwaard en Altena.
Rijkswaterstaat heeft de Haringvlietsluizen en Oosterscheldekering gesloten. Laatstgenoemde kering is dicht gegaan, omdat de waterstand steeg naar 3.05 meter boven NAP. Voorschrift is dat bij 3m +NAP de kering sluit.
De laatste keer dat de kering dicht ging was op 3 januari 2018, dat was de dag waarop voor het eerste alle stormvloedkeringen (vijf) in Nederland werden gesloten. Nu zijn het er drie: Haringvlietsluizen, Oosterscheldekering en de Hollandsche IJsselkering die gisteren is gesloten.
De stormvloedkeringen Ramspol en de Maeslant- en Hartelkering worden niet gesloten, meldt Rijkswaterstaat.
Update 10/02 15:40 uur
In Delfzijl zijn de coupures weer open. Tijdelijk.
MEER INFORMATIE
Hollandsche IJsselkering dicht, Oosterscheldekering volgt mogelijk