secundair logo knw 1

Foto: Reinder Torenbeek

De Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), het kenniscentrum van de regionale waterbeheerders, brengt dit jaar alle ecologische sleutelfactoren voor wateren in beeld. Gewapend met deze kennis kunnen waterbeheerders voor ieder watersysteem passende doelen en maatregelen bepalen.

STOWA inventariseert de ecologische sleutelfactoren in het kader van het kennisprogramma Watermozaïek. De bedoeling is om de wetenschappelijke kennis hierover praktisch te ontsluiten. Het gaat om negen sleutelfactoren voor stilstaande wateren en tien voor stromende wateren. Voorbeelden zijn belasting met mest, habitatgeschiktheid en toxiciteit.

Met behulp van ecologische sleutelfactoren kunnen waterschappen en andere waterbeheerders een goede analyse maken van de waterkwaliteit, vertelt programmacoördinator Bas van der Wal van STOWA. “Dat maakt het beter mogelijk om gedifferentieerde doelen en maatregelen voor wateren te bepalen en aan de doelen voor schoon water van de Europese Kaderrichtlijn Water te voldoen. Want de waterbeheerders zijn er wel achter gekomen dat voor elk waterlichaam een eigen aanpak nodig is. Belangrijk is: wat is de zwakste schakel bij bijvoorbeeld een rivier of beek? Door de sleutelfactoren na te gaan krijg je daarvan een goed inzicht.”

Van der Wal noemt als voorbeeld toxiciteit. “Hoe giftig water is, wordt nu vooral getoetst aan de hand van de normen voor 135 stoffen. Maar er zitten zo’n 100.000 stoffen in het oppervlaktewater! Met behulp van de nieuwe benadering kun je de toxische druk van alle stoffen tezamen op het ecosysteem vaststellen en of daarbij een ecologisch relevante grenswaarde wordt overschreden. Dat heeft voor een ecoloog veel aanvullende waarde op de toetsing aan normen. We werken ook twintig testen voor toxiciteit uit.”

STOWA wil de volledige inventarisatie van ecologische sleutelfactoren aan het eind van dit jaar klaar hebben, zodat zij kunnen worden gebruikt voor de nieuwe stroomgebiedsbeheerplannen in 2021. Daarna worden nog lacunes in de kennis gedicht. De informatie over de sleutelfactoren wordt verzameld door een aantal bureaus en wetenschappelijke instituten. Van der Wal: “Zij zorgen ervoor dat de internationaal beschikbare kennis in praktische handvatten worden vertaald. Het is een heel grote operatie, waarmee Nederland internationaal voorop loopt. We zijn uniek bezig.”

Meer informatie over ecologische sleutelfactoren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie