secundair logo knw 1

Met slib uit vier locaties is onlangs getest of het MID MIX proces, een nieuwe methode van slibverwerking, een alternatief zou kunnen zijn voor de bekende manieren van slibverwerking. Volgens Stowa, dat het onderzoek begeleidde, kan de techniek helpen om de tekorten in de slibverwerkingscapaciteit op te vangen.

Nederlandse waterschappen willen minder energie verbruiken, kosten besparen en grondstoffen terugwinnen. Het verwerken van zuiveringsslib maakt een substantieel deel uit van de kosten die waterschappen moeten maken voor hun energie- en grondstoffenverbruik.

In opdracht van Stowa analyseerden onderzoekers van ingenieursbureau TAUW het MID MIX proces. Bij deze techniek reageert ontwaterd zuiveringsslib op ongebluste kalk. Daarna resteert een fijn wit poeder dat gebruikt zou kunnen worden als bouwstof.

Veelbelovende signalen
Stowa komt in het rapport tot de conclusie dat de MID MIX techniek relatief beperkte investeringen vereist en eenvoudig op te schalen is. Hierdoor zou het bij uitstek een techniek kunnen zijn om de huidige tekorten in de eindverwerkingscapaciteit op te vangen.

Joost van den Bulk vk 180 Joost van den Bulk“De pilot heeft veelbelovende signalen opgeleverd”, zegt Joost van den Bulk, die namens Tauw bij het onderzoek betrokken was. “Belangrijk is natuurlijk dat dit een in omvang beperkte pilot was. De techniek moet nu fullscale uitgerold worden om zich te bewijzen op Nederlands slib”.

Interesse van waterschappen
Daar hoopt Mladen Filipan van VSGM ook op. Hij introduceerde de van oorsprong Kroatische techniek in Nederland. “De techniek is tien jaar geleden ontwikkeld en wordt inmiddels al op verschillende plekken in Europa ingezet. In Nederland hebben we nu de tweede generatie van het proces getest. Meerdere waterschappen hebben interesse en hebben met Stowa de handen ineen geslagen om het proces te onderzoeken. Met deze resultaten in de hand hoop ik dat er dit jaar op twee of drie plekken begonnen wordt met het verwerken van waterschapsslib volgens deze methode.”

 

MEER INFORMATIE
Stowa-rapport ‘Slibverwerking met ongebluste kalk middels het mid mix proces’

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.