secundair logo knw 1

Foto: Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat brengt het komende halfjaar nieuw zand aan op het strand van Katwijk. Het gaat om in totaal 600.000 kubieke meter zand dat verderop uit zee wordt gehaald.

De zandsuppletie vindt plaats tussen paal 89 (ter hoogte van Skuytevaert) en het uitwateringskanaal op het strand van Katwijk aan Zee. Op deze plek is de afgelopen jaren heel wat zand verdwenen door wind, golven en stroming, aldus Rijkswaterstaat. Door nu 600.000 kubieke meter nieuw zand aan te brengen over een lengte van 2.500 meter blijft de kustlijn op zijn plaats en worden de duinen gevoed.

Speciale baggerschepen ingezet
Hiervoor haalt Rijkswaterstaat in de periode van september tot en met eind februari het zand uit de Noordzee. Om de klus te klaren worden sleephopperzuigers ingezet, een speciaal type baggerschepen. Zij zuigen het zand op van de zeebodem op ongeveer 14 kilometer van de kust van Katwijk.

Daarna vaart zo’n schip naar de kust, waarna het zand via een persleiding op het strand wordt gespoten (zie infographic). Bulldozers verdelen vervolgens het zand over het strand. Tijdens de werkzaamheden blijft recreëren op het strand en in zee mogelijk. Wel is het werkterrein afgesloten.

Sterk slijtende kust
De zandsuppletie houdt verband met de dijk in duin-constructie waarmee de boulevard in 2014 is versterkt, om Katwijk en omgeving beter te beschermen tegen de zee. De kustlijn is daarbij de zee in verplaatst.

De uitbouw steekt uit in de vorm van een bolwerk, met als gevolg dat de kust sterk slijt. Daarom is eerder in 2019 al nieuw zand aangebracht, toen 400.000 kubieke meter. Vanwege de veiligheid wordt deze operatie nu herhaald.

Infographic zandsuppletieInfographic: Rijkswaterstaat

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.
Duidelijk verhaal Marjolijn