secundair logo knw 1

De wainnaars van de Waterinnovatieprijs 2018 | Foto Unie van Waterschappen

Waterschapsbedrijf Limburg, waterschap Rivierenland en Deltares, hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en drinkwaterbedrijf PWN en hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden zijn in de prijzen gevallen bij de verkiezing van de Waterinnovatieprijs 2018. Waterschap De Dommel won met Abdij Koningshoeven de publieksprijs voor de zuiveringskas.

Er waren 123 inzendingen en vier categoriën, te weten Waterveiligheid, Schoon Water, Voldoende Water en Circulaire Economie. De laatste was dit jaar nieuw en kreeg extra aandacht, gezien de ambities van de waterschappen om het waterbeheer duurzamer te maken, materialen te hergebruiken en grondstoffen terug te winnen. Door Circulaire Economie als thema toe te voegen, hoopt de Unie van Waterschappen de ontwikkeling van innovatieve ideeen voor duurzaam waterbeheer te stimuleren.

Met de winnaars van de Waterinnovatieprijs 2018, een initiatief van de Unie van Waterschappen en de NWB Bank, wordt gekeken of het mogelijk is om ondersteuning te verlenen aan de verbetering van de innovatie of het marktrijp maken van het product. De jury was zeer te spreken over het niveau van de inzendingen. “Met ideeën en projecten zoals deze winnaars heb ik vertrouwen in de toekomst van het waterbeheer in Nederland”, zei juryvoorzitter Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Super Local
De jury kroonde in de categorie Circulaire Economie het Super Local-project in Kerkrade tot winnaar. Het concept van Waterschapsbedrijf Limburg heeft als doel om in een wijk van 125 woningen de waterkringloop zo veel mogelijk te sluiten. Regenwater wordt opgevangen, gebufferd en gezuiverd tot drinkwater. Afvalwaterstromen worden gescheiden, zwart water wordt vergist tot meststof en het grijze water wordt gezuiverd tot waswater. Daarnaast zijn er buffers voor de opvang van regenwater bij wateroverlast en ook zijn ze bedoeld om te voorzien in water tijdens droge perioden.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en drinkwaterbedrijf PWN werden tot winnaar uitgeroepen in de categorie Schoon Water met het zuiveringsproject New Hart, in de praktijk gebracht op een rwzi van het hoogheemraadschap. Daarbij worden in één keer alle stoffen waaronder medicijnresten verwijderd met een combinatie van fysisch-chemische technieken en de inzet van geavanceerde menbraantechnieken. Het project is een interessante innovatie voor waterschappen die voor de opgave staan om medicijnresten te zuiveren uit het afvalwater, een ingreep die om een extra zuiveringsstap vraagt. 

In deze categorie dongen Abdij Koningshoeven en waterschap De Dommel ook mee met het nieuwe biologische waterbehandelingsconcept dat het proceswater dat vrijkomt bij de productie van bier in een zuiveringskas zuivert. De jury zette deze inzending niet op één, het publiek deed dat wel, zodat de initiatiefnemers van de kas met de publieksprijs naar huis gingen.

Grofzandbarrière
Waterschap Rivierenland, kennisinstituut Deltares en POV-piping wonnen in de categorie Waterveiligheid met het project grofzandbarrière. Het grof zand laat het grondwater onder de dijk wel doorstromen, maar belemmert het uitspoelen van het fijne zand uit de kern van de dijk. Zo wordt bezwijken van de dijk voorkomen. Een kostenbesparende techniek.

De praktijkproef Sturen met Grondwater van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden was naar het oordeel van de jury de beste inzending in de categorie Voldoende Water. Doel van het project is afremmen van de bodemdaling in veenweidegebied. Boeren in het gebied sturen zelf het grondwaterpeil op perceelniveau door middel van drukdrainage. Hierdoor krijgen ze meer inzicht in de grondwaterstand en wordt ook het water- en bodembewustzijn vergroot.

 

MEER INFORMATIE
Trappistenmonniken bouwen unieke zuiveringskas
Hemelwater krijgt in Kerkrade tweede en derde leven

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.