secundair logo knw 1

In de zomer van 2022 is De Aanvoerder langdurig ingezet; hier een beeld van de start I Foto: Blueice

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden wilde deze week het gemaal De Aanvoerder in De Meern testen, om goed voorbereid te zijn op een eventueel erg droge zomer. Dat is afgeblazen omdat het mogelijk flink gaat regenen.

De Aanvoerder is een belangrijk onderdeel van de Klimaatbestendige WaterAanvoer (KWA). Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) brengt het speciaal hiervoor gebouwde gemaal in stelling bij grote droogte. Dan wordt zoetwater via Leidsche en Oude Rijn naar West-Nederland gepompt om daarmee verzilting tegen te gaan.

Het afgelopen jaar zijn er aanpassingen aan het gemaal gedaan en daarom was HDSR van plan om hiermee tussen 14 en 16 mei proef te draaien. Door de test is echter een streep gezet vanwege verwachte neerslag.

Roet in eten door regen
Het waterpeil in de Leidsche en Oude Rijn kan bij de test tijdelijk wat hoger zijn dan normaal, volgens de toelichting van HDSR. Dat is nu niet gewenst omdat er mogelijk veel regen gaat vallen. Het overtollige water moet dan uit de omringende polders volop naar de Leidsche en Oude Rijn kunnen worden gepompt, om wateroverlast in deze polders te voorkomen.

Het is uitstel en geen afstel. HDSR gaat het gemaal De Aanvoerder later alsnog testen in een periode waarin minder neerslag wordt verwacht.

Gemaal recent meermaals ingezet
De Aanvoerder is gebouwd in 1988. Toen werd er vanuit gegaan dat het gemaal eens in de acht jaar moest worden ingezet. Die inschatting is ingehaald door de klimaatverandering.

Na de eerste inzet in 1993 is De Aanvoerder ook in stelling gebracht in 2003, 2011, 2018, 2019 en het meest recent in 2022. En in 2023 scheelde het maar weinig of het gemaal moest alweer in actie komen, aldus De Stichtse Rijnlanden.

Neerslagtekort onder normaal
Het uitstellen van de test vanwege verwachte regen is een beetje tekenend voor het huidige landelijke beeld van de droogtesituatie. Ondanks een tijdje aangenaam lenteweer is het landelijk gemiddelde neerslagtekort momenteel 27 millimeter, duidelijk onder wat als normaal wordt gezien voor half mei. Het KNMI verwacht dat het tekort de komende dagen nog gaat dalen.

De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling komt in de droogtemonitor nog steeds met dezelfde mededeling als bij aanvang van het droogteseizoen op 1 april: er is sprake van een gunstige start. De afvoeren van de Rijn en Maas zijn normaal voor de tijd van het jaar, de zoetwatervoorraad in het IJsselmeergebied is op peil en de grondwaterstanden zijn overwegend hoger dan gemiddeld. Ook is het regionale watersysteem goed gevuld.

Geen speciale maatregelen
Waterschappen houden wel rekening met een toenemende droogte, maar er zijn voorlopig geen speciale maatregelen nodig. Zo meldt Waterschap Rivierenland in een vandaag gepubliceerd bericht dat rivier, droogte en buien elkaar in balans houden.

Het rivierengebied droogt zachtjes op, maar het vele water uit de winter, een nieuw golfje op de Rijn en soms een bui houden de sloten moeiteloos op peil. Het moment dat het waterschap water aan moet voeren, laat dan ook nog op zich wachten.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.