secundair logo knw 1

De jury proefde het kraanwater van twintig grote steden I foto: KRNWTR

Het lekkerste water komt in Tilburg uit de kraan, blijkt uit een smaakproeverij. De Brabantse stad bleef Zwolle en Leeuwarden voor. Ook enkele mineraalwaters zijn getest. Zij smaken niet beter dan kraanwater.

“Erg aangenaam” en “fris en mild, met een lange afdronk”. Dat is het oordeel van de jury van smaakexperts - onder wie een watersommelier - over het Tilburgse kraanwater, geleverd door Brabant Water. Het water kreeg het cijfer 7,4 van de juryleden en het aanwezige publiek en werd daarvoor beloond met de Gouden Kraan. De door sociale onderneming KRNWTR georganiseerde verkiezing vond op Wereldwaterdag plaats.

Publieksprijs voor Leeuwarden
Van twintig grote steden in Nederland is het gemeentepils geproefd. Het zilver ging naar Zwolle en het brons naar Leeuwarden. De Friese stad won tevens de publieksprijs. Lelystad en Den Bosch complementeerden de top-vijf. De verschillen tussen de geteste kraanwaters waren niet groot, vertelt Iris Dapper van KRNWTR. “Geen enkel kraanwater haalde een onvoldoende.”

Een woordvoerder van Brabant Water geeft in het Brabants Dagblad een verklaring voor de hoge kwaliteit van het Tilburgse kraanwater. “Wij halen ons drinkwater uit diepe en goed beschermde putten grondwater. In 2016 hebben wij bovendien een centrale ontharding in de productie gerealiseerd. Daardoor zit er minder kalk in het water, krijgt het water een betere smaakbeleving en blijft er bijvoorbeeld minder kalk achter na het douchen.”

Gemakkelijk duurzaam
De drinkwaterbedrijven Brabant Water, Dunea, Evides, PWN en Vitens leverden het water aan voor de smaakproef. “Zij wilden allemaal meewerken”, zegt Dapper. “Ze vinden het een leuk initiatief.”

Marike Bonhof, directielid van Vitens, nam de publieksprijs in ontvangst. Volgens haar is kiezen voor kraanwater de gemakkelijkste manier om duurzaam te doen. “Ons kraanwater komt onverpakt uit de kraan en is duurzaam, gezond en lekker. Wij zijn blij dat Zwolle en Leeuwarden in de prijzen zijn gevallen. Uiteindelijk komt het beste water van dichtbij, namelijk uit je eigen kraan.”

Geen verschil met mineraalwater
Er zijn ook vijf bekende merken mineraalwater meegenomen in de test. Jury en publiek slaagden er niet in om precies aan te geven wat mineraalwater was. Bar-le-Duc viel het minst in de smaak en behaalde de 21e plaats van de 25 geteste waters. Dat leverde het water uit een bron op de Utrechtse Heuvelrug de Gebakken Water Award op.

Het is daarom veilig om de conclusie te trekken dat bronwater uit plastic flessen niet anders en zeker niet beter smaakt dan kraanwater, stelt KRNWTR. “Door onderzoeken is vaker bewezen dat je het verschil niet echt proeft”, licht Dapper toe. “Niemand had alle mineraalwaters goed. Gemiddeld wisten de aanwezigen slechts een op de vijf mineraalwaters eruit te pikken.”

KRNWTR is een sociale onderneming die het drinken van kraanwater promoot door onder meer lokaal gemaakte watertappunten aan horecagelegenheden en scholen te leveren. Het was voor de tweede keer dat het bedrijf de wedstrijd organiseerde. In 2015 werd Haarlem winnaar. De bedoeling is om volgend jaar weer een smaaktest te houden.

 

MEER INFORMATIE
KRNWTR over uitslag smaaktest

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie