secundair logo knw 1

Goedkoop rivierstroming meten in Myanmar (foto: TU Delft)

Zes wateruitdagingen waaronder sanitatie en drink- en afvalwatervoorziening bij migratie en conflicten, circulaire economie en duurzaam welvarende en klimaatbestendige stedelijke delta’s. Dat is de kern van de internationale strategie 2017-2020 van de topsector Water & Maritiem. In deze vernieuwde aanpak zijn duidelijke keuzes gemaakt voor een aantal thema’s en regio’s.

Het doel van de strategie is het vergroten van de concurrentiekracht en daarmee de export. De missie van de topsector Water & Maritiem is leidend: wateruitdagingen oplossen om de welvaart in de wereld te vergroten. De topsector bestaat uit bedrijven, overheden, kennisinstellingen en ngo’s in de maritieme sector, de deltatechnologie en de watertechnologie. Samen zijn zij goed voor een omzet van ruim 21 miljard euro en een export van 7 miljard euro. In totaal werken in de drie sectoren ongeveer 86 duizend mensen.

De topsector Water & Maritiem heeft in 2012 voor het eerst een internationaliseringsstrategie opgesteld. Actualisering was volgens het Kernteam Internationaal nodig om meer slagkracht te ontwikkelen bij het organiseren van de export. De Nederlandse watersector heeft een goede naam maar nog te weinig focus en speelt daardoor onvoldoende klaar. Ook verandert de wereld snel; zo neemt de kennis over klimaatverandering toe. In de vernieuwde aanpak zijn duidelijke keuzes gemaakt voor een aantal regio’s en maatschappelijke thema’s. Daarmee stapt de topsector af van de tot nu toe gehanteerde 3x3x3 methode (drie handelsmissies in Nederland, drie handelsmissies in het buitenland en drie prioritaire landen).

Zes wateruitdagingen
De topsector richt zich de komende drie jaar op de volgende wateruitdagingen:
• duurzaam welvarende en klimaatbestendige stedelijke delta’s (inclusief armoedebestrijding en voedselzekerheid);
• sanitatie en drink- en afvalwatervoorziening bij migratie en conflicten;
• circulaire economie: efficiënt gebruik van water, energie en grondstoffen;
• duurzaam gebruik van de zee;
• inrichting van rivieren als multifunctionele infrastructuur;
• digitalisering van logistiek en scheepvaart.

Nederland kan bij al deze uitdagingen een belangrijke bijdrage leveren. Bijvoorbeeld als het gaat om de tweede uitdaging: de watertechnologische bedrijven bieden mobiele units met de juiste apparatuur voor afvalwaterbehandeling en hergebruik van water. En bij rivieren als multifunctionele infrastructuur is ‘good governance’ cruciaal, wordt gesteld in de strategie. De realisatie van het programma Ruimte voor de Rivier is een icoonproject, waarmee de topsector Water & Maritiem internationaal zijn voordeel kan doen. Voor het vinden van oplossingen zoekt de topsector de samenwerking met partners in de topsectoren Energie, Logistiek en Agri & Food.

Aantal regio’s en landen centraal
De focus ligt op een aantal regio’s en landen. De topsector wil concrete activiteiten voor deltatechnologie (D), maritieme technologie (M) en watertechnologie (W) opzetten in:
• Europa: Polen (D);
• Midden-Oosten: Golfstaten (M en W) en Iran (alle 3);
• Midden- en Zuid-Amerika: Colombia (D en W) en Mexico (D en M);
• Zuid- en Zuidoost Azië: Bangladesh (W), India (D en W), Indonesië (3), Myanmar (3), Singapore (3) en Vietnam (D en M).

In deze regio’s zijn er echter meerdere landen met vergelijkbare kansen, zoals Argentinië en Chili in Zuid-Amerika. De ervaringen bij de activiteiten in de geselecteerde landen kunnen worden benut om ook in andere landen de export te versterken.

Lees meer in dit rapport

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie