Greenports Nederland, een landelijke netwerkorganisatie van regionale tuinbouw-clusters, overheden en onderwijs/kennisinstellingen, stelt een prijzengeld van in totaal 20.000 euro beschikbaar voor twee innovaties, die bijdragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit.
“We hebben een uitvraag gedaan voor één technische en één sociale innovatie”, vertelt Rutger Lommerse, programmamanager Greenports Nederland. “Op technisch vlak zoeken we een cross-sectorale meetkit voor real-time detectie van emissieroutes. Aan de sociale kant gaat het beter organiseren van de samenwerking rondom het thema watermanagement.”
Per innovatie is 10.000 euro beschikbaar gesteld. Volgens Lommerse is het belangrijk dat de innovaties direct een impact kunnen hebben op de tuinbouwsector. “De waterkwaliteit moet op orde komen. Er worden binnen de sector ook al behoorlijke stappen gezet. Maar we zoeken juist ook innovaties uit andere sectoren, om de beweging in de goede richting te kunnen versnellen.”
Volgens de Unie van Waterschappen wordt op de helft van de meetlocaties te hoge concentraties gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen in het oppervlaktewater gevonden. “Er is zeker bewustzijn in de sector we rond waterkwaliteit voor verschillende uitdagingen staan. De doelen uit de Kaderrichtlijn Water zijn daarbij natuurlijk ook een stok achter de deur.”
Om de waterkwaliteit te verbeteren is het, stelt Lommerse, belangrijk dat lekkages van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen worden verminderd. “Om lekkages op te sporen en de waterkwaliteit regelmatig te controleren, zoeken we dus een meetkit. De sociale innovatie is belangrijk omdat we geloven dat door samenwerking – bijvoorbeeld gezamenlijke dataverzameling en analyse – echt nog winst te behalen valt.”
Aanmeldingen kunnen tot 1 december worden verstuurd. De jury zal de winnaars dan begin volgend jaar bekend maken. “De jury zal daarbij dus kijken naar de toepasbaarheid in onze sector, maar belangrijk is ook dat de prijs wordt ingezet voor verbetering van de innovatie.”
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving. Op het blog https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen