secundair logo knw 1

De zoektocht naar de bron van de legionella-besmettingen in het Belgische Gent heeft nog geen duidelijke aanwijzing opgeleverd. In vijf waterstalen die genomen zijn in koeltorens van bedrijven in de Gentse kanaalzone, is legionella gevonden van het type legionella pneu­mophilia, de veroorzaker van de besmettingen. In twee van de vijf stalen lagen de waarden ver boven de meldingswaarde (> 100.000 kve/l). 

Een inspectieteam van het Agentschap Zorg en Gezondheid licht de koelinstallaties en waterhuishouding van de vijf bedrijven door op zoek naar oorzaken van de legionellavorming. In totaal zijn de waterstalen van zeventien bedrijven onderzocht, op 9 en 10 mei werden de monsters genomen.

Het is geen uitgemaakte zaak dat een van de vijf bedrijven de bron is van de besmetting. In een laboratorium wordt onderzocht of de bacteriën die zijn aangetroffen in de waterstalen genetisch overeenkomen met de bacteriën die bij de patiënten zijn gevonden. 

“Pas als het labo een volledige genetische overeenkomst kan aantonen, is er zekerheid of een van deze koeltorens de bron van de besmetting is”, stelt het agentschap.

De resultaten worden verwacht in de loop van de week van 3 juni. Inmiddels is het aantal patiënten opgelopen tot 23. Begin deze week werden twee nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Twee mensen zijn overleden.  

 

MEER INFORMATIE
Onderzoek Belgische koeltorens als mogelijke bron legionella-besmetting
Perspresentatie Agentschap Zorg en Gezondheid

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.