Cindy Reijnders (Waterschap Limburg) en Maarten Veldhuis (Waterschap Vallei en Veluwe) zijn doorgedrongen tot de eindstrijd van de verkiezing Ambtenaar van het Jaar 2023, samen met nog tien andere mensen. De uitslag wordt op 14 december bekendgemaakt.
De twaalf finalisten zijn bepaald door een publieksstemming waarbij meer dan 16 duizend stemmen werden uitgebracht. Er kon worden gekozen uit een lijst met honderd managers en medewerkers van overheidsorganisaties die door collega’s waren voorgedragen. Van de genomineerde waterschappers hebben Reijnders en Veldhuis de schifting overleefd.
Een jury onder leiding van Karin Sleeking (directeur A&O fonds Gemeenten) en met onder anderen Meindert Smallenbroek (algemeen directeur van de Unie van Waterschappen) is nu aan zet. De jury bepaalt wie Ambtenaar van het Jaar 2023 wordt en tevens de volgorde van de top twaalf. Er is ook een publieksprijs voor wie de meeste stemmen heeft gekregen. Beide prijzen worden uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Den Haag op 14 december.
De verkiezing Ambtenaar van het Jaar is een initiatief van het platform Publiek Denken. De bedoeling is om hiermee ambtenaren die een excellente prestatie leveren of een bijzonder verhaal hebben, voor het voetlicht te brengen.
Ambassadeur voor de waterwereld
Maarten Veldhuis is blij met zijn finaleplaats. “Yes! Dank jullie wel allemaal, het is gelukt”, zegt Veldhuis in een video op zijn sociale mediakanalen. De accountmanager terreinbeherende organisaties en landgoederen van Waterschap Vallei en Veluwe vindt het vooral leuk dat hij nu op een ander podium zijn boodschap kan overbrengen. “Alles in het teken van daadkracht, lef, doorzetten van de transitie naar een gezond water- en bodemsysteem, landschap, meer biodiversiteit, volhoudbare landbouw en meer!”
Veldhuis doet mee in de categorie ‘decentrale overheden, uitvoerend’. Hij is voorgedragen door iemand van Provincie Utrecht die het volgende aangeeft. “Maarten is een enorme ambassadeur voor de waterwereld en zorgt op een actieve manier voor bewustwording en kennisverspreiding. Via onder andere Twitter heeft hij een groot publiek bereikt waarin hij wekelijks mensen meeneemt in de wereld van (zoet)water en de gevolgen van klimaatverandering op ons watersysteem.” Een aardig voorbeeld: dit jaar werd een video over het afkoppelen van zijn regenwater in drie dagen zo’n 170.000 keer bekeken, wordt vermeld in een recent interview met Veldhuis in het AD.
Kracht van eenvoud
Reijnders is deelprogrammanager Klimaatbewustzijn en zelfredzaamheid bij Waterschap Limburg. Zij haalde de finale in de categorie ‘decentrale overheden, management’. Haar reactie op LinkedIn: “Heel hartelijk dank voor het stemmen allemaal! Een super mooie kans om te laten zien hoe noodzakelijk het is om als overheden onze krachten te bundelen en zo onze inwoners beter te beschermen en voor te bereiden op extreme wateroverlast!”
In de toelichting op de voordracht wordt Reijnders geprezen om haar verbindende rol. “Grenzeloze samenwerking: het thema van dit jaar lijkt wel gekozen voor mijn collega Cindy Reijnders. Als de hoogwatercrisis van juli 2021 in Limburg ons een ding heeft geleerd, is het wel dat de inwoner niet geholpen is met tientallen verschillende instanties en evenzoveel berichten. De kracht van eenvoud wordt hierin onderschat en Cindy zet zich met een inspirerende passie in voor het bereiken van een multidisciplinaire aanpak op zeer lokaal niveau, zodat de opgave weer centraal komt te staan. Ze verbindt partijen door ze elk in hun kracht te zetten, maximaal te faciliteren en zo uniek te zijn.”
Andere genomineerden
Acht waterschappers hebben de finale niet bereikt. Hetzelfde geldt voor Joost van Houwelingen (coördinerend adviseur financieel programmeren) van Rijkswaterstaat. Zij worden ergens tussen plaatsen 13 en 100 geklasseerd op basis van het aantal behaalde publieksstemmen. Dat wordt ook op 14 december bekend.
De waterschappers zijn:
- Anouk Dewitte (omgevingsmanager, Waterschap Limburg)
- Ralph van Lieshout (besturingstechnicus, Waterschap Aa en Maas)
- Dory van Rijswijk (teamleider, Waternet)
- Guido van de Ven (relatiemanager, Waterschap Limburg)
- Rudy Verhulsdonck (recordmanager, Waterschap Hollandse Delta)
- Elise Voogd (bestuursadviseur, Hoogheemraadschap van Rijnland)
- Sita Vulto (adviseur stedelijke waterkwaliteit, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden)
- Ben Willemsen (senior systeem- en netwerkbeheerder, Waterschap Brabantse Delta)
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving. Op het blog https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen