Een warmtepomp op het terrein van de rioolwaterzuivering Utrecht levert vanaf 2021 warmte uit gezuiverd afvalwater voor tienduizend huishoudens. Met een vermogen van 25 Megawatt wordt het de grootste warmtepomp van Nederland.
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden stelt een deel van het terrein beschikbaar aan Eneco, dat de warmtepomp gaat bouwen. Dat gebeurt zo dicht mogelijk bij de bron, zodat zo min mogelijk warmte verloren gaat. Gisteren ondertekenden Eneco-directeur Michiel van den Berg en hoogheemraad Constantijn Jansen op de Haar de samenwerkingsovereenkomst.
Door warm kraanwater, water van de vaatwasser en water van de douche is het afvalwater dat binnenkomt bij de rioolwaterzuivering relatief warm. Zelfs in een koude winter heeft het gezuiverde afvalwater daardoor nog een temperatuur van 12 graden. ''Warmte die nu iedere dag wegvloeit’’, aldus woordvoerder Clarion Wegerif van het waterschap.
Dubbel voordeel
De warmtepomp onttrekt een deel van de warmte, waardoor de temperatuur op het moment dat het water in de Vecht geloosd wordt nog maar 5 graden bedraagt. Met deze restwarmte kan het water van de stadsverwarming van 55 naar 75 graden verhit worden. Daarvoor hoeft dan minder aardgas verstookt te worden. Wegerif: ''Dat is dus een dubbel voordeel.’’
Eneco en De Stichtse Rijnlanden willen zo een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de omgeving. Bedrijven en publieke instellingen spelen volgens Eneco-directeur Van den Berg beide een belangrijke rol in het verduurzamen van Nederland. ''Alleen door samenwerking wordt de energietransitie een succes.’’
Klimaatneutraal
Het streven van de gemeente Utrecht is om in 2030 klimaatneutraal te zijn. In 2021 moet de warmtepomp voorzien in 10 procent van de totale warmtevraag van het stadswarmtenet. Wethouder Lot van Hooijdonk noemt het initiatief dan ook ''een belangrijke stap om het warmtenet van Utrecht aardgasvrij te maken".
De Stichtse Rijnlanden bouwt momenteel een nieuwe, veel duurzamere installatie op het terrein van de oude rioolwaterzuivering in de wijk Overvecht. In de loop van 2019 moet die het werk van de oude overnemen, vertelt Wegerif. Dat gebouw wordt dan deels afgebroken, waardoor er ruimte ontstaat voor de warmtepomp. Ook de Eneco-centrale voor de stadsverwarming bevindt zich hier dichtbij.
MEER INFORMATIE
Bericht De Stichtse Rijnlanden + infographic warmtepomp