secundair logo knw 1

Een beeld uit 2023: een voor de sluis wachtende karper I foto: Instagrampagina Visdeurbel

De digitale visdeurbel in Utrecht is op 1 maart weer geopend vanwege de start van het vismigratieseizoen, inmiddels voor het vierde jaar. Door acties als een wekelijks videojournaal en een fotowedstrijd is de interactiviteit verder vergroot. Een blikvanger is de grote opblaasvis Barry de Baars die de komende weken bij de sluis staat.

Sinds de introductie in 2021 is de visdeurbelbel bij de Weerdsluis in de stad Utrecht uitgegroeid tot een populair fenomeen, niet alleen nationaal maar ook internationaal. Vorig jaar belden mensen 105.000 keer aan en werd de website 8,2 miljoen bezocht, met ruim een miljoen unieke bezoekers.

Opvallend is dat het merendeel van de online bezoekers niet uit eigen land komt maar uit Duitsland en de Verenigde Staten. Een filmpje van een enthousiaste Amerikaanse TikTokker met miljoenen volgers heeft daaraan bijgedragen.

De kans is groot dat dit jaar de bezoekcijfers nog hoger uitvallen. Door enkele nieuwe acties is de interactiviteit verder vergroot: een vernieuwde, tweetalige website met chatfunctie, het wekelijkse Visdeurbel Journaal en de mooiste vissenfotowedstrijd. Ook is Barry de Baars, een zeven meter grote opblaasvis, enkele weken te zien bij de Weerdsluis.

Barry de Baars               (Instagrampagina Visdeurbel)

Camera onder water
De visdeurbel is een project van de gemeente Utrecht, OAK consultants en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Hierdoor hoeven vissen die ieder voorjaar vanaf de Vecht – via de Oudegracht en de singels – naar de Kromme Rijn zwemmen, niet lang te wachten bij de Weerdsluis.

Mark van Heukelum, ecoloog bij OAK en bedenker van het concept, omschrijft de visdeurbel als een camera die in de Weerdsluis in Utrecht onder water staat. Hij legt in het eerste Visdeurbel Journaal de werking uit:

“De reden dat de camera er staat, is dat die sluis eigenlijk het hele voorjaar dichtstaat. Het betekent dat vissen die daar langs willen zwemmen, op zoek naar een plek waar ze zich willen voortplanten, hun eitjes willen leggen, er niet langs kunnen. Jij kan meekijken onder water en zodra je een vis ziet, druk dan op de bel en dan weten wij dat er vissen liggen te wachten. En wanneer er een heel aantal vissen ligt te wachten dan kan de sluis weer geopend worden.” Dit openen gebeurt handmatig.

Nog te koud voor meeste trekvissen
De vissen zijn tot en met juni online te bekijken. Afgelopen jaar zijn de baars en de brasem het meest voorbijgekomen, maar ook bijzondere soorten als de paling – op weg naar het paaigebied in de Sargassozee – en de snoekbaars passeren de sluis.

De eerste vissen zijn nu al te zien maar half april komt de vistrek echt goed op gang. Van Heukelum: “Op dit moment is de watertemperatuur maar 7,5, 8 graden. Dat is best nog wel fris. Het betekent dat alleen de vroege trekkers zoals de snoek en winde al actief worden. Pas als het 10, 11, 12 graden wordt, gaan we steeds meer vissen zien.”

De beste momenten om live naar de vissen bij de sluis te kijken, zijn volgens hem in de eerste uren na zonsopgang en tijdens de schemering. Dan zijn de vissen het meest actief. Hoogheemraad Gijs Stigter van De Stichtse Rijnlanden wijst op de promotionele waarde. “De visdeurbel maakt mensen op een aansprekende manier bewust van de vaak onzichtbare wereld van het water.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.