secundair logo knw 1

Gisteren was er nog een protestlunch bij Dunea maar verdere acties zijn opgeschort (foto: CNV)

Er zit weer beweging in de moeizame onderhandelingen over een nieuwe cao voor de waterbedrijven. De vakbonden hebben het voorstel van werkgeverszijde geaccepteerd om een onafhankelijke externe bemiddelaar aan te stellen. Wie het wordt, is nog niet bekend.

De werkgevers en vakbonden zijn al lange tijd vergeefs bezig om een nieuwe cao voor de ongeveer vijfduizend medewerkers van de waterbedrijven en waterlaboratoria af te sluiten. Daarom stuurde Wim Drossaert, directeur van Dunea en hoofdonderhandelaar van de Werkgeversvereniging Waterbedrijven (WWb), afgelopen vrijdag een brief aan FNV en CNV waarin hij het voorstel voor de externe bemiddelaar deed. De vakbonden hebben gisteravond laten weten dat zij hiermee akkoord gaan. “Wij hebben gisteren de kaderleden naar hun mening gevraagd”, zegt Abhilash Sewgobind, bestuurder van CNV Publieke diensten. “Zij vinden unaniem dat bemiddeling een begaanbare weg is.”

Volgens Rolf Blankemeijer, senior beleidsadviseur bij WWb, was het aanbod van vrijdag bedoeld om het cao-overleg dat al bijna anderhalf jaar duurt, weer vlot te trekken. “Wij zijn uiteraard blij dat de vakbonden hiermee hebben ingestemd. Ik ben hoopvol gestemd. Bij de waterschappen liepen de cao-onderhandelingen ook moeizaam, maar bracht bemiddeling uitkomst. We hopen als werkgevers snel tot overeenstemming met de vakbonden te komen, want het heeft allemaal te lang geduurd.”

Afzonderlijke gesprekken
De externe bemiddelaar wordt naar verwachting binnen een paar dagen benoemd. De werkgevers en vakbonden wisselen lijstjes met namen uit, waarna er een gemeenschappelijke kandidaat moet uitrollen. Komt Hans Borstlap in aanmerking, die bij de cao voor waterschappen de patstelling doorbrak? Sewgobind  houdt zijn kaarten tegen de borst. “Ik sluit niet uit dat hij op het lijstje zal staan, maar in principe is iedereen een mogelijkheid. Er zijn voldoende mensen die dit soort trajecten erg goed kunnen begeleiden.” Ook Blankemeijer geeft nog geen uitsluitsel. “Er zijn verschillende namen genoemd waaronder Hans Borstlap. Het streven is in ieder geval dat de bemiddelaar nog deze week aan de slag kan.”

De bemiddelaar leest zich eerst even in en voert daarna afzonderlijke gesprekken met werkgevers en vakbonden. Blankemeijer: “De bemiddelaar kijkt naar de wensen en obstakels aan beide zijden. Waar zit nog ruimte en is het mogelijk om op basis daarvan tot een akkoord te komen? Daarna maakt de bemiddelaar een rapport waarin de mogelijkheden voor overeenstemming worden beschreven.” Vervolgens zijn de werkgevers en vakbonden weer aan zet. Sewgobind verwacht niet dat de bemiddelaar met concrete oplossingen komt. “Hij of zij zal adviezen geven, waarna de vakbonden en werkgevers hun commitment moeten uitspreken om daarmee iets te doen."

Drossaert spreekt in zijn brief over een bemiddelingsperiode van twee weken. Ambitieus, vindt Sewgobind. “Ik weet uit ervaring dat dit af en toe wat langer kan duren. Maar goed, ambitie is er om waar te maken. Natuurlijk werken wij eraan mee om zo snel mogelijk een rapportage van de bemiddelaar te hebben.”

Acties opgeschort
Zonder bemiddeling waren de werkgevers van plan om eenzijdig een loonsverhoging aan te kondigen. “Dit plan wordt in de ijskast gezet”, zegt Blankemeijer. “Hopelijk blijft het daar, omdat we samen tot een akkoord komen.” Er is afgesproken dat de partijen tijdens de bemiddelingsperiode radiostilte in acht nemen. Zij communiceren niet over de voortgang.

De vakbonden hadden de komende tijd acties gepland bij Brabant Water en Waterbedrijf Groningen, maar deze zijn opgeschort. Gisteren was er nog wel een protestlunch bij het hoofdkantoor van Dunea in Zoetermeer. “De actie is erg goed verlopen”, zegt Sewgobind. “Er waren zo’n 125 mensen aanwezig. Wij hebben wederom duidelijk gemaakt wat het verhaal van onze kant is. Maar we vinden het niet prettig om actie te moeten voeren. Hopelijk leidt de bemiddeling tot succes, want dat is hoognodig.”

Meer informatie
Lees in deze eerdere berichten meer over het verloop van de onderhandelingen en de inhoudelijke verschillen:

CAO waterbedrijven: werkgevers willen externe bemiddelaar

CAO waterbedrijven: stakingen krijgen vervolg in Limburg

CAO waterbedrijven: overeenstemming verder weg dan ooit

Eerste staking bij waterbedrijven: 'Ze moeten personeel serieus nemen'

Patstelling CAO waterbedrijven: bonden kondigen hete zomer aan

Werkgevers roepen met actie vakbonden op weer te gaan praten over de CAO

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.