Het kabinet maakt dertig miljoen euro vrij waarmee het waterschappen gaat ondersteunen om zuiveringsinstallaties te bouwen met nieuwe filtertechnieken om medicijnresten uit het afvalwater te halen. Het Brabantse waterschap Aa en Maas krijgt als eerste een bijdrage, 400.000 euro.
Dat maakte minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag bekend tijdens de conferentie Delta-aanpak Waterkwaliteit in Zeist.
Filteren van afvalwater blijft nodig, aldus de bewindsvrouw, ook al zetten ziekenhuizen en apotheken ‘forse stappen’ om het lozen van medicijnresten op het riool terug te dringen. Die vermindering is slechts een deel van de oplossing, aldus de bewindsvrouw. Door de vergrijzing zal het medicijngebruik toenemen, waardoor resten via het toilet in het rioolwater terecht komen. Van Nieuwenhuizen: “Jaarlijks belandt er nu nog 140 duizend kilo aan medicijnresten in ons water.”
Zuivering van medicijnresten uit afvalwater blijft derhalve nodig, aldus de bewindsvrouw. Voor waterschappen die extra hun nek willen uitsteken heeft ze dertig miljoen euro beschikbaar met de bedoeling dat ze daarmee snel nieuwe installaties bouwen.
Het Brabantse waterschap Aa en Maas test op de vernieuwende zuiveringsinstallatie in Aarle-Rixtel de UV-H202 techniek. Daarmee wordt gekeken of het lukt om tot tachtig procent medicijnresten uit het water te filteren door gebruikmaking van ultraviolet licht in combinatie met waterstofperoxide. Het waterschap krijgt 400.000 euro van Van Nieuwhuizen als bijdrage in de proef.