secundair logo knw 1

Het gebruik van glyfosaat is in de Nederlandse land- en tuinbouw in principe nog steeds toegestaan. Foto Unsplash

Belangenorganisatie LTO Noord reageert verbolgen op het besluit van Waterschap Vechtstromen om het gebruik van glyfosaat op pachtgronden te verbieden. Een kleine meerderheid van het algemeen bestuur stemde voor een motie hierover van de Algemene Waterschapspartij.

Daarnaast is de teelt van uien, lelies en bollen op pachtgronden van Vechtstromen niet meer toegestaan. Schouwpaden mogen niet meer bemest worden, synthetische gewasbeschermingsmiddelen worden ontmoedigd en de maximale pachtperiode is voortaan vier jaar.

Het gaat om circa 250 hectare ruilgronden, met vooral gras en maïs, waarvan de pachtvoorwaarden zijn gewijzigd. De nieuwe regels gelden alleen voor nieuwe pachters; met de huidige pachters wordt gekeken naar compensatie.

De Europese vergunning voor het chemische onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat, met Roundup als bekendste product, is in 2017 met vijf jaar verlengd. Eind volgend jaar moet er een herbeoordeling liggen. Buiten de land- en tuinbouw was glyfosaat in Nederland al verboden, maar eind vorig jaar haalde de rechter daar vooralsnog een streep door. Het middel is mogelijk kankerverwekkend en bedreigt de kwaliteit van het drinkwater.

Biodiversiteit
LTO Noord vreest dat de nieuwe regels ‘grote gevolgen’ hebben voor pachters in het gebied van Vechtstromen. Maar vooral de communicatie zit de belangenorganisatie dwars. Afgelopen vrijdag, twee dagen na het besluit van Vechtstromen, was er een overleg met het waterschap waarbij de nieuwe maatregelen volgens LTO-bestuurder Nicole Koks niet of nauwelijks zijn benoemd. De pachters zelf zijn ook nog niet geïnformeerd.

De motie, waarmee de AWP de biodiversiteit wil bevorderen, werd met 14 stemmen voor en 11 tegen aangenomen; er waren 2 stemonthoudingen. Volgens de regionale krant Tubantia stemden de drie landbouwvertegenwoordigers en het CDA tegen.

De belangenorganisatie snapt dat aan een eenmaal genomen besluit niet meer valt te tornen. "Dat is democratie, dus daar kunnen we nu niets aan doen. Maar dat er vervolgens zo waardeloos met de pachters wordt omgegaan is heel treurig."

Politieke afweging
Een woordvoerder van Vechtstromen zegt niet inhoudelijk op het besluit te kunnen reageren, omdat het om een politieke afweging gaat. "De ambtelijke organisatie gaat het besluit van het bestuur nu implementeren en bij het afsluiten van nieuwe pachtcontracten worden de nieuwe voorwaarden meegenomen", zo laat hij weten.

 

MEER INFORMATIE
Besluit over Nota Grondbeleid Vechtstromen
Reactie LTO Noord

H2O-bericht: Vewin betreurt uitspraak hof over gewasbeschermingsmiddelen 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.