secundair logo knw 1

Een hoge concentratie van medicijnresten bedreigt een groot deel van de ecosystemen in rivieren en meren in de wereld. Dit blijkt uit een model dat IHE Delft en een Catalaans onderzoeksinstituut hebben ontwikkeld. Volgens de onderzoekers is een aanzienlijke vermindering van het geneesmiddelengebruik nodig.

Het nieuwe computermodel kan de huidige en toekomstige aanwezigheid van medicijnenresten in zoetwater ecosystemen voorspellen. Hierbij zijn scenario’s van bevolkingsgroei en klimaatverandering meegenomen. Om het model te testen hebben de onderzoekers van het UNESCO-IHE Institute for Water Education in Delft en het Catalan Institute for Water Research gekeken naar diclofenac.

Voor veertienhonderd locaties in de wereld zijn gegevens over de verontreiniging door dit medicijn verzameld. De resultaten werden gisteren gepresenteerd door onderzoekersleider Francesco Bregoli van IHE Delft tijdens de European Geosciences Union General Assembly in Wenen.

Diclofenac wordt veel gebruikt als pijnstiller en ontstekingsremmer, zowel voor mensen als voor vee. Slechts een klein deel van wat hiervan via de urine in afvalwater terechtkomt, wordt gezuiverd. Diclofenac staat bekend als schadelijk voor het milieu en veel dieren. Zo heeft de uitgebreide toepassing bij vee in India en Pakistan geleid tot de massale sterfte van gieren.

De Europese Unie gaat uit van een maximum van honderd nanogram per liter. Volgens het onderzoek wordt in 0,8 procent van alle zoetwatersystemen in de wereld een hogere concentratie van diclofenac aangetroffen. Dit komt neer op meer dan tienduizend kilometer van de rivieren. Zonder maatregelen is het percentage in 2050 gestegen naar 1,3 procent, een toename met 65 procent. Dat vormt een grote bedreiging voor vissen en andere dieren.

Bregoli noemt de situatie bij dicoflenac vergelijkbaar met die bij andere medicijnen en persoonlijke verzorgingsproducten. “Een groot deel van de zoetwater ecosystemen wordt potentieel bedreigd door de hoge concentratie van medicijnen.” Hij wijst erop dat de hoogste concentraties zijn te vinden in zoetwater in de buurt van zeer grote steden en dichtbevolkte gebieden. Deze bevinden zich vooral – maar niet alleen – in ontwikkelingslanden.

Volgens Bregoli wijzen toekomscenario’s erop dat technologische verbetering alleen niet voldoende is om het probleem op te lossen. “Er is een aanzienlijke reductie van het medicijnengebruik nodig. Daarvoor moeten strategieën om de consumptie te verminderen worden toegepast.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie