secundair logo knw 1

De jury van de Aquatech Innovation Award heeft veertien innovatieve technologieën genomineerd voor de prijs die eind oktober wordt toegekend tijdens de vakbeurs Aquatech Amsterdam.

Het aantal inzendingen voor de Aquatech Innovation Award was dit jaar met 78 het hoogste ooit. Volgens juryvoorzitter Cees Buisman, wetenschappelijk directeur van Wetsus, groeit het aantal inzendingen voor de award mee met de Aquatech beurs zelf.

Exposanten konden hun innovatie inzenden voor vijf categorieën. De genomineerden in elke categorie dingen mee naar de hoofdprijs, de Aquatech Innovation Award. Buisman noemt 1 op de 5 inzendingen ‘erg sterk’, wat het werk van de jury bemoeilijkte.

Buisman ziet aan de inzendingen dat de watertechnologiesector zich verbreedt. Naast biologie en chemie zijn steeds meer andere sectoren betrokken bij watertechnologie. Zo is er één exposant die ruimtetechnologie inzet om waterlekkage op aarde te zoeken. Daarnaast doen IT en big data analyse hun intrede in de watertechnologie.

De inzendingen worden beoordeeld op originaliteit, praktische toepassingen duurzaamheid. De winnaar wordt bekend gemaakt op 30 oktober tijdens de opening van de Amsterdam International Water Week en de internationale vakbeurs Aquatech Amsterdam.

De vijf categorieën en bijbehorende genomineerden zijn:

Innovation – not yet to market
Bi-directional tidal turbine, Pentair Fairbanks Nijhuis
Continuous Counterflow Adsorber water treatment, Blücher GmbH
Hydraloop residential water system, Hydraloop International B.V.

Process control technology & Process automation
Easychem TOX Early Warning water analyser, Systea S.p.A.
Sand-Cycle sand filter monitor, Brightwork B.V.
Satellite remote sensing leak detection, Utilis

Transport & storage
Flygt Concertor intelligent wastewater pumping, Xylem Water Solutions Nederland B.V.
Picoturbine water network energy recovery, Technoturbines S.L.

Waste water treatment
Cellvation cellulose recovery, CirTec B.V.
Genius total manure solution, Nijhuis Industries
Curly membrane Membrane Aerated Biofilm Reactor, OxyMem

Water treatment
Closed Circuit Reverse Osmosis treatment technology, Lenntech B.V.
IroxFlotation dissolved iron removal, SansOx Ltd
Sheaf Filter chemical-free thread filtration, Maagan Filtration

Meer informatie over de genomineerden voor de Aquatech Innovation Award

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie