secundair logo knw 1

De jury van de Aquatech Innovation Award heeft veertien innovatieve technologieën genomineerd voor de prijs die eind oktober wordt toegekend tijdens de vakbeurs Aquatech Amsterdam.

Het aantal inzendingen voor de Aquatech Innovation Award was dit jaar met 78 het hoogste ooit. Volgens juryvoorzitter Cees Buisman, wetenschappelijk directeur van Wetsus, groeit het aantal inzendingen voor de award mee met de Aquatech beurs zelf.

Exposanten konden hun innovatie inzenden voor vijf categorieën. De genomineerden in elke categorie dingen mee naar de hoofdprijs, de Aquatech Innovation Award. Buisman noemt 1 op de 5 inzendingen ‘erg sterk’, wat het werk van de jury bemoeilijkte.

Buisman ziet aan de inzendingen dat de watertechnologiesector zich verbreedt. Naast biologie en chemie zijn steeds meer andere sectoren betrokken bij watertechnologie. Zo is er één exposant die ruimtetechnologie inzet om waterlekkage op aarde te zoeken. Daarnaast doen IT en big data analyse hun intrede in de watertechnologie.

De inzendingen worden beoordeeld op originaliteit, praktische toepassingen duurzaamheid. De winnaar wordt bekend gemaakt op 30 oktober tijdens de opening van de Amsterdam International Water Week en de internationale vakbeurs Aquatech Amsterdam.

De vijf categorieën en bijbehorende genomineerden zijn:

Innovation – not yet to market
Bi-directional tidal turbine, Pentair Fairbanks Nijhuis
Continuous Counterflow Adsorber water treatment, Blücher GmbH
Hydraloop residential water system, Hydraloop International B.V.

Process control technology & Process automation
Easychem TOX Early Warning water analyser, Systea S.p.A.
Sand-Cycle sand filter monitor, Brightwork B.V.
Satellite remote sensing leak detection, Utilis

Transport & storage
Flygt Concertor intelligent wastewater pumping, Xylem Water Solutions Nederland B.V.
Picoturbine water network energy recovery, Technoturbines S.L.

Waste water treatment
Cellvation cellulose recovery, CirTec B.V.
Genius total manure solution, Nijhuis Industries
Curly membrane Membrane Aerated Biofilm Reactor, OxyMem

Water treatment
Closed Circuit Reverse Osmosis treatment technology, Lenntech B.V.
IroxFlotation dissolved iron removal, SansOx Ltd
Sheaf Filter chemical-free thread filtration, Maagan Filtration

Meer informatie over de genomineerden voor de Aquatech Innovation Award

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.