secundair logo knw 1

Reinoud Feenstra en Sid Vollebregt met inwoners van Efoetsy bij de nieuwe ontziltingsinstallatie. Foto Elemental Water Foundation

Voor de drieduizend inwoners van Efoetsy in Madagaskar is voortaan veilig en betaalbaar drinkwater, afkomstig uit de zee en ontzilt met behulp van de zon, beschikbaar. Het is het eerste project van de Elemental Water Foundation. 

De stichting is opgericht door Sid Vollebregt en Reinoud Feenstra van het bedrijf Elemental Water Makers. Dat filtert zeewater door omgekeerde osmose, waarbij zo veel mogelijk gebruikgemaakt wordt van duurzame energiebronnen als zon, wind en golven.

De twee jonge Delftse wateringenieurs werkten tot nu toe vooral voor resorts in kustgebieden wereldwijd. Via de stichting hopen zij ook in arme regio’s aan de slag te kunnen. Het project in Madagaskar, dat ruim 115.000 euro kostte, is financieel ondersteund door onder andere Wilde Ganzen en de lokale partner Trans-Mad.

Op het Afrikaanse eiland Madagaskar hebben 11 miljoen mensen geen toegang tot veilig drinkwater. Het merendeel leeft in afgelegen gemeenschappen, zoals Efoetsy in het zuidwesten. Hier valt, mede als gevolg van klimaatverandering, jaarlijks nog geen 200 millimeter regen. Om aan water te komen, moeten vrouwen en kinderen uren reizen. Het water dat zij dan meebrengen, is zout en vervuild en veroorzaakt ziekte.

15.000 liter per dag
Tijdens een surfvakantie enkele jaren geleden belandde Vollebregt in deze regio en ervoer hij van dichtbij wat de gevolgen zijn van een tekort aan schoon drinkwater. ''Het is hier echt het armste van het armste’’, vertelt hij. ''Dat heeft me wel aangespoord.’’Sid Vollebregt 180 Sid Vollebregt

De drieduizend mensen in en rondom Efoetsy leven van de landbouw en de visserij, maar deze manier van leven komt door de afnemende regen steeds verder onder druk te staan. In het dorp staat de enige middelbare school van de regio.

Voor Efoetsy is ontzilting op basis van zone-energie volgens Vollebregt en Feenstra een geschikte en verstandige oplossing. Zij ontwikkelden een systeem waarbij slechts een kwart van de gebruikelijke energie nodig is, waardoor het hele proces goedkoper wordt. De nieuwe installatie zorgt voor 15.000 liter schoon drinkwater per dag.

De inwoners kunnen water tappen bij een van de zeven openbare tappunten, waar het ontzilte water vanuit een watertoren naartoe wordt geleid. Het wordt verkocht door een beheerder. Met de opbrengst worden de kosten voor onderhoud gedekt. Volgens Vollebregt is de prijs voor de inwoners goed op te brengen. ''Het gaat om gesubsidieerd water.’’

Lokale ‘waterboard’

De beide initiatiefnemers vinden het belangrijk dat het project in samenwerking met de plaatselijke bevolking wordt gerund. Daarom werken ze samen met de lokale partner Trans-Mad, zijn er mensen getraind voor het beheer en het onderhoud van de installatie en is er een lokale ‘waterboard’ opgezet. Door ‘remote monitoring’ is het ontziltingssysteem vanuit Nederland te volgen.

Intussen is de stichting alweer druk bezig met het volgende, vergelijkbare project voor schoon water in Madagaskar. De exacte locatie moet nog bepaald worden. ''Maar we zitten al op een kwart van de financiering’’, vertelt Vollebregt trots.

Het bedrijf Elemental Water Makers werd dit voorjaar, als enige uit de watersector, samen met negen andere kanshebbers genomineerd voor de verkiezing van Nationaal Icoon. Die titel ging uiteindelijk aan hun neus voorbij.

 

MEER INFORMATIE
Website Elemental Water Foundation
Elemental Water Makers genomineerd als Nationaal Icoon

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦