secundair logo knw 1

Onderzoekers van Wageningen University gaan de komende weken veldmetingen doen om het verkoelende effect van verschillende grasvegetaties in kaart brengen. Met deze metingen willen de onderzoekers onder andere bepalen welk beheermaatregelen het meeste invloed hebben.

Leon MassinkLeon Mossink“Het ligt voor de hand dat grasvegetatie een verkoelend effect heeft op de omgeving door de verdamping van vocht. Zeker afgezet tegen verhardingen of kunstgrasvelden,” stelt Leon Mossink, onderzoeker bij het Departement Plantenwetenschappen van de WUR. “Maar wij willen nu de nuances achter deze vaststelling toetsen.”

Specifieke regimes
Mossink gaat er vanuit dat verschillende beheermaatregelen van invloed zullen zijn op het verkoelend effect van grasvegetaties in droge periodes. “Meer beregening zal zorgen voor extra verdamping en daarmee meer verkoelend effect. Maar het is ook interessant om uit te zoeken wat de effecten zijn van bijvoorbeeld specifieke maairegimes.”

Kortlopende pilot
De komende weken wordt een testopstelling opgezet bij weerstation de Veenkampen in Wageningen. Op veldjes met een grootte van 2,5 bij 2,5 meter meten de onderzoekers de bodemtemperatuur, bodemvocht en warmte uitstraling. Mossink: “We zullen bekijken hoe de effecten zijn bij zowel beregend gras als niet beregend gras, gemaaid en niet gemaaid gras en bij verharde oppervlaktes.”

Nog veel te ontdekken
De veldmetingen zullen in de zomerweken worden gedaan. Of de pilot een vervolg krijgt, hangt volgens Mossink af van de meetresultaten en de uitkomsten van de gelijktijdig uitgevoerde literatuurstudie.

Mossink: “Deze kortlopende pilot willen we ook gebruiken om de meetinstrumenten te beoordelen en de meetmethoden te optimaliseren. Als het gaat om de inrichting van de stad is het van belang om te weten welke grasvegetaties het grootste verkoelende effect hebben. Volgens mij is daar nog veel over te ontdekken. Daarom denk ik dat deze onderzoeksrichting alleen maar interessanter wordt als het de kans krijgt zich langer te ontvouwen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.
Leuk verhaal maar het klopt niet, helemaal niet. Ik woon al 72 jaar in de lage uiterwaard  bij km paal 951 en sinds RvdR  ( 2012) komt er meer water door de IJssel . Kom maar eens een middagje praten dan leg ik uit.
Because it's somebody elses computer you can blame someone else? :-) Lekker makkelijk. De burger weer opzadelen met extra kosten die door mensen die het beleid maken en zelf waarschijnlijk de rekening niet hoeven te betalen :-)
Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.