secundair logo knw 1

Droge periodes, zoals de afgelopen twee zomers, hebben veel invloed op de grondwaterstanden in het gehele land. De grondwaterstanden zakten enkele tientallen centimeters dieper dan in gemiddelde zomers. Uit nieuwe metingen blijkt dat de grondwaterstand in groenstroken nog ruim een meter lager kan liggen dan in omliggende omgeving.

Nederlandse steden en dorpen werken aan vergroening. Een groenere woonomgeving is aantrekkelijker en vergroende steden zijn beter in staat het regenwater vast te houden en helpen zo overstromingen te voorkomen. Meer groen in de steden en dorpen kan echter ook een keerzijde hebben. Dat blijkt uit onderzoek van ingenieursbureau Wareco.

“De grondwaterstand in de groenvoorziening is tot circa 1,2 m lager dan in de omliggende omgeving”, zegt Wareco-adviseur Max Boerma. “Als bij bomen geen neerslag valt, kan dit voor een negatieve grondwaterbalans zorgen. Dit komt door verdamping. Bomen en planten verbruiken en verdampen grondwater. Dat is positief voor het bestrijden van wateroverlast en hitte. Maar als er geen neerslag valt, verdampt er meer water dan en er vanuit het grondwater aangevoerd wordt. Dan daalt de grondwaterstand.”

Risico’s
Een dalende grondwaterspiegel leidt volgens Boerma mogelijk tot schade. Bijvoorbeeld als panden en infrastructuur gaan verzakken. “Vergroenen heeft een heleboel positieve effecten en willen we dus zeker niet afraden. Maar je moet ook kijken naar de negatieve gevolgen. Die gevolgen verschillen per gebied. De meeste gemeenten hebben inmiddels een klimaatstresstest gedaan. Bij de aandachtsgebieden die uit die test naar voren zijn gekomen, zou je heel kritisch moeten analyseren welke effecten vergroening heeft op de grondwatersituatie.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Leon · 5 months ago
    Hartsikke leuk, maar wat zijn de risico's van dit benattingsbeleid? Mijn souterrain staat dit jaar al voor de 4de keer onder water. Daarvoor 54 jaar niet. Niemand die opkomt voor mijn schade en ellende. Moet de natuur wijken voor alles? Ook voor het welzijn van de mens? Is er überhaupt nagedacht extreme natte periodes i.p.v. droogte???? In het huidige beleid is de balans zoek. Mijn appeltje voor de dorst gaat zo rottend ten onder......
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie