secundair logo knw 1

Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven, publiceerde vandaag de uitkomsten van een periodieke onderzoek naar het drinkwatergebruik bij mensen thuis. Op het eerste gezicht lijkt het watergebruik gestegen ten opzichte van het eerdere onderzoek uit 2016. “Maar je kunt de uitkomsten van de twee enquêtes niet zo makkelijk vergelijken.”

In opdracht van Vewin onderzocht het CBS hoeveel drinkwater er in het jaar 2021 per persoon bij mensen thuis is gebruikt. Dat deed het onderzoeksbureau door 19.143 mensen te vragen een enquête in te vullen. In totaal hebben 2926 mensen, 15,3 procent, dat ook daadwerkelijk gedaan.

Patricia van der LindenPatricia van der LindenHet totale drinkwatergebruik komt uit op 128,1 liter per persoon per dag. Dat is hoger dan in 2016. Dat was de vorige keer dat Vewin er onderzoek naar deed. Toen kwamen de onderzoekers uit op 119,2 liter drinkwater.

“De uitkomsten van de twee enquêtes zijn moeilijk te vergelijken”, stelt Patricia van der Linden van Vewin. “Voor dit onderzoek is gekozen voor een nieuwe methode waarbij nu voor het eerst ook gekeken is naar het buitengebruik, dus het drinkwater dat gebruikt is om de tuin te sproeien of de auto te wassen. Daarom kunnen we nu niet op basis van dit onderzoek stellen dat we gemiddeld meer drinkwater zijn gebruiken met z’n allen.”

Vergelijken is volgens Van der Linden ook ingewikkeld omdat het alweer zes jaar geleden is dat de vorige enquête naar het drinkwatergebruik is gehouden. Gedwongen door de coronasituatie hebben we het onderzoek een paar jaar uit moeten stellen.”

De uitkomsten van de enquête zijn in lijn met de resultaten van eerdere onderzoeken. Het Centraal Bureau voor de Statistiek concludeerde in een ander onderzoek al dat het drinkwatergebruik van huishoudens na een eerdere daling weer aan het stijgen was. Vorig jaar beschreef het CBS het drinkwatergebruik van huishoudens in 2019 en kwam tot de conclusie dat er in dat jaar 130 liter drinkwater per dag werd gebruikt, terwijl het drinkwaterverbruik in 2017 bij 125 liter per persoon per dag lag.

Van der Linden moet gissen naar de oorzaken van de stijging in het drinkwatergebruik. “Corona heeft ervoor gezorgd dat mensen veel meer thuis waren in 2021 dan een paar jaar eerder. Als je vaker thuis bent, lijkt het logisch dat je thuis ook meer water gebruikt. Omdat we nu ook het buitengebruik hebben meegenomen, kan ook de warme zomer een rol hebben gespeeld.”

De uitkomsten van de enquête, die nu in opdracht van Vewin is gehouden, laten ook zien waar het meeste drinkwater voor wordt gebruikt. Douchen (46,2 liter per persoon per dag) en het toilet doorspoelen (30,2 liter per persoon per dag) vragen het meeste water. Per dag gebruikt de Nederlander gemiddeld 0,9 liter water voor buitengebruik.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.