De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 81 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Daaronder enkele watergerelateerde onderzoeken.
Zo gaat Doris van Halem (Technische Universiteit Delft) op zoek naar een methode om grondwater dat besmet is met arseen te ontdoen van de giftige stof. Wereldwijd hebben naar schatting 140 miljoen mensen geen veilig drinkwater doordat hun grondwater vervuild is met arseen, aldus de wetenschapper. Van Halem gaat op ‘innovatieve wijze' bestuderen hoe door vertraagde inbrenging van zuurstof, arseen verwijderd kan worden. “Deze nieuwe kennis van gecontroleerde biologisch-chemische processen zal gebruikt worden voor ontwikkeling van duurzame zuiveringstechnieken.”
Kaisa Kajala (Universiteit Utrecht) gaat onderzoeken hoe de wortels van gewassen zoals de tomaat zich beschermen tegen droogte en overstroming. Een cellaag in de wortels zorgt voor die bescherming. In het onderzoek worden ‘moleculair-genetische technieken’ gebruikt om te bestuderen hoe deze laag aangelegd wordt. “Deze kennis kan gebruikt worden voor het kweken van gewassen die beter bestand zijn tegen ongunstige omstandigheden.”
Utrecht) richt haar onderzoek op waterschaarste. Die wordt niet alleen veroorzaakt door afnemende waterbeschikbaarheid, maar ook door verslechtering van kwaliteit en toenamen in de watervraag, aldus de wetenschapper. In het onderzoek worden de oorzaken van waterschaarste tijdens droogte en hittegolven wereldwijd met een nieuw te ontwikkelen modelsysteem geanalyseerd. Dit met het doel om watermanagers in staat te stellen om betere beslissingen te nemen om schoon water optimaal te beheren. Michelle van Vliet (University
De Vidi-beurzen worden jaarlijks toegekend. In totaal dienden in deze ronde 503 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn er 81 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 16 procent.
Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Met de Vidi-bijdrage kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.
Update 05 nov
In het artikel stond dat Michelle van Vliet verbonden is aan de Wageningen University. Dat is onjuist, ze werkt aan de Universiteit Utrecht. Dit is aangepast.