secundair logo knw 1

De Marker Wadden | Foto Blueice

Na vijf jaar onderzoek is er nu een eerste overzicht van de resultaten van het Marker Waddenproject in het Markermeer. De aanleg van de eilanden met slib uit het Markermeer verliep volgens plan, al was de inklinking van de sliblaag sterker dan verwacht. En de ecologische ontwikkeling in de aangelegde moerassen komt goed op gang, wat vooral blijkt uit de grote rijkdom aan vogels.

Water Matters cover juni 230 Water Matters juni 2023Dat schrijven Ruurd Noordhuis, Thijs van Kessel (beiden Deltares) en Joep de Leeuw (WUR) in de nieuwe uitgave van Water Matters, het kennismagazine van H2O.

De auteurs richten zich in het artikel op twee aspecten: bouwen met slib en de ontwikkeling van nieuwe natuur. Doel van de Marker Wadden (inmiddels 7 eilanden) is om vogelhabitats en gradiënten tussen diep en ondiep water en droge zones te creëren. Ook moet het project leiden tot helderder water in het Markermeer door luwtewerking en het invangen van slib, en zo de ecologische ontwikkeling van het meer stimuleren.

In de luwte van de eilanden en in zandwinputten neemt de slibconcentratie af, stellen de onderzoekers. Voor het hele Markermeer betekent dit een kleine, maar blijvende verbetering van het doorzicht.

De ecologische ontwikkeling in de aangelegde moerassen komt goed op gang. In de zandwinputten en in de luwtes van de eilanden zijn nieuwe leefomgevingen ontstaan voor vissen, vogels en bodemfauna. Dit is een belangrijke verrijking van het Markermeer ecosysteem, aldus het onderzoek.

Overige bijdragen
Een ander opmerkelijk artikel in de nieuwe Water Matters gaat over zuivering van rwzi-effluent met een combinatie van poederkooldosering (PAK) en granulair actiefslib (Nereda). Verder artikelen over fosfaatverwijdering met ijzerzandfilters, monitoren van de ecologische waterkwaliteit met DNA-metabarcoding, de ecologische risico’s van psychofarmaca in Europese oppervlaktewateren, veilig hergebruik van afvalwater en identificatie van polymeren en microplastics met machine learning.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.