secundair logo knw 1

Een fragment uit de schets De Eeuwige Bron | © Vitens, H+N+S, RUIMTEVOLK, Roosemalen & Savelkoul

Het plan ‘De Eeuwige Bron’ heeft de EO Wijersprijs gewonnen. Het project met de Sallandse Heuvelrug als casusgebied, is de uitwerking van een ‘waterlandschap’ waarmee drinkwaterbedrijf Vitens mogelijkheden verkent om met een nieuw concept water te winnen. De casus is een samenwerking van Vitens met H+N+S, bureau voor landschapsarchitectuur, RUIMTEVOLK, bureau voor stedelijke en regionale ontwikkeling en adviesbureau Roosemalen & Savelkoul.

De EO Weijersprijs is voor de 11e keer uitgereikt. De prijs, die is vernoemd naar de bouwkundige Leonard Wijers, had deze keer als thema: ‘Verrukkelijk landschap; naar een aantrekkelijk en vitaal platteland’. De vraag daarbij was hoe het toekomstige platteland er uit moet zien met een transformatie van eenzijdige voedsellandschappen naar multifunctionele leefomgevingen. Daarbij moest rekening worden gehouden met duurzame en economische perspectieven voor onder meer de boeren, belangrijke vormgevers van het platteland.

Na regionale voorrondes bleven er vier projecten over voor de finale die gisteren plaatshad. Naast De Eeuwige Bron waren dat landschapsplannen voor Kempen en Groote Heide in Noord-Brabant, Zuid-Limburg en Alblasserwaard. Het plan voor de Sallandse Heuvelrug werd door de jury als beste beoordeeld.

DEF Het casusgebied Het casusgebied Sallandse Heuvelrug

Het winnende concept is gebaseerd op Panorama Waterland, een ‘integraal concept’ dat drinkwaterbedrijf Vitens heeft uitgewerkt om op een duurzame manier water te winnen. Het concept is uitgewerkt in De Eeuwige Bron met de Sallandse Heuvelrug als casusgebied. Kern van de casus: vasthouden van het neerslagoverschot met landschapwadi’s in een hydrologisch geïsoleerd gebied.

Het nieuwe integraal gebiedsconcept biedt brede maatschappelijke meerwaarde, claimen de initiatiefnemers. Naast het vasthouden van water (voldoende voor drinkwaterproductie, natuur en landbouw) en nieuwe perspectieven voor agrarische bedrijven is er ook winst voor de natuur. “Er ontstaat nieuwe natte en droge natuur die met elkaar verbonden worden, een toename van de habitatkwaliteit, een hogere biodiversiteit en ecologische waarde, en een robuustere bodem.”

Lodewijkck van Nieuwenhuize Lodewijk van Nieuwenhuijze Een van de ontwikkelaars van het winnende concept De Eeuwige Bron, Lodewijk van Nieuwenhuijze van H+N+S, heeft de EO Wijersprijs nu voor de tweede keer gewonnen. Hij won in 1986 de prijs met Plan Ooievaar, het ontwerp van nieuwe structuren voor het rivierengebied van de Rijntakken en de IJssel en de basis voor het latere programma Ruimte voor de Rivier.

 

LEES OOK
H2O-artikel over De Eeuwige Bron

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.