secundair logo knw 1

Het logo van het Vlaamse fusiebedrijf Adelta

Het bedrijf dat ontstaat uit de fusie van de Vlaamse waterbedrijven Pidpa en water-link, krijgt de naam Adelta. De fusie krijg 1 januari 2024 haar beslag en dan zijn er in Vlaanderen nog zes waterbedrijven over. Als het aan minister Zuhal Demir van Omgeving ligt, gaan die allemaal op in één groot waterbedrijf voor Vlaanderen. “De versnippering aan Vlaamse waterbedrijven moet op de schop.”

De naam van het nieuwe fusiebedrijf werd deze week bekend gemaakt, met daarbij de slogan van Adelta: ‘Slimmer water, sterker samen’.

Minister Demir zei zeer blij te zijn met het samengaan van Pidpa en Water-link. En het is wat haar betreft de opmaat tot meer, want samensmelting van de Vlaamse waterbedrijven komt de efficiëntie ten goede, zal de dienstverlening verbeteren en houdt drinkwater betaalbaar, aldus de bewindsvrouw. “Terwijl Vlaanderen met minder dan zeven miljoen inwoners maar liefst zeven drinkwaterbedrijven telt, doet een wereldstad als New York City met 8,5 miljoen inwoners het met maar één drinkwaterbedrijf. Dat is historisch zo gegroeid, maar dat is geen reden om ons daarbij neer te leggen.”

Op dit moment onderhandelen ook Watergroep en Farys, de twee andere grote maatschappijen, over een samensmelting, schrijft de Gazet van Antwerpen. En als de kleine spelers niet volgen, wil Demir de fusies desnoods verplichten, stelt de krant.

Lang gepraat
Over het samengaan tussen Pidpa en Water-link is lang gepraat, hoewel ze in feite al samenwerken. De fusie kwam in juni van dit jaar een stap dichterbij toen de betrokken gemeenten van Pidpa hun goedkeuring gaven. Water-link zou volgen in september. Dat is nu gebeurd.

"Het is evident dat een grote groep de kosten beter kan drukken", zei André Gantman, voorzitter van Water-link bij de bekendmaking van de naam. Maar hij gaf ook aan dat leveringszekerheid een belangrijke reden is om te fuseren. "Door samen te werken kunnen we aan water balancing doen. Waar Pidpa grondwater produceert, gebruiken wij het oppervlaktewater van de Maas en het Albertkanaal. In periodes van droogte kunnen we dus gemakkelijk schakelen." 

Het nieuwe bedrijf wordt de grootste drinkwaterproducent in Vlaanderen en zal meer dan 1.850.000 inwoners uit de 69 steden en gemeenten in de provincie Antwerpen van drinkwater voorzien. Daarnaast verzorgt het bedrijf het afvalwater- en hemelwaterbeheer in 52 gemeenten en levert het industriewater aan bedrijven.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie