secundair logo knw 1

De Watergroep in Vlaanderen zet een pilotproject op om zeewater om te zetten in drinkwater. Het drinkwaterbedrijf wil voor de ontzilting bestaande membraantechnologie gebruiken, in combinatie met nieuwe technologieën.

Hans Goossens, directeur-generaal van De Watergroep, verklaarde deze week tegenover media in Vlaanderen dat zijn bedrijf volgend jaar het proefproject start met een ontziltingsinstallatie op land. De Watergroep is het grootste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen en levert drinkwater aan 3 miljoen klanten in 180 Vlaamse gemeenten.

Reden voor de ontziltingsproef is dat Vlaanderen beschikt over beperkte hoeveelheden zoet water. In een recent verschenen rapport van World Resources Institute staat België na San Marino en Cyprus als derde Europese land in de ranking van landen met een tekort aan drinkwater.

Alternatieve bron
Vorig jaar stelden de Vlaamse overheid en AquaFlanders, de koepelvereniging van de Vlaamse water- en rioleringsbedrijven, een actieplan en escalatieschema op om het dreigende tekort aan drinkwater aan te pakken. Het plan heeft vijf pijlers, waarvan bronnenbeheer er een is, met als mogelijk alternatieve bronnen afvalwater en zout water. 

Daar maakt de Watergroep nu werk van. Goossens: “We zetten volop in op hergebruik en slimme technologieën om drinkwater te besparen, maar ook het ontzilten van zeewater of brak water kan een oplossing bieden om onze bevoorradingszekerheid te garanderen.” 

Om te besparen op de hoge energiekosten overweegt het drinkwaterbedrijf elektriciteit te gebruiken die windmolens op zee produceren. 

Goossens noemt de kans ‘reëel’ dat er in de toekomst drinkwater uit de Noordzee komt, aldus de Vlaamse media. Vlaanderen zou daarmee de eerste regio zijn die zeewater gebruikt als bron voor drinkwater. "Maar ook de Nederlanders kijken naar die mogelijkheid", zegt Goossens.

 

MEER INFORMATIE
Droog Vlaanderen moet infiltratie en retentie herstellen, zeggen wetenschappers

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waar waren de peer reviewers van Water Research?
Dank Steven voor je bijval. Grondwater - als bron voor drinkwater - was altijd al minder kwetsbaar dan oppervlaktewater ... óók/zeker in tijden van oorlogsdreiging.
ik vraag mezelf af, als bijvoorbeeld in een dorpshuis meerdere douche`s aanwezig zijn en deze misschien 1x per maand gebruikt worden of er dan geen geperkte doorstroom controle van het water moet plaats vinden. Hoe hoog moet de temperatuur van het water uit de sproeikoppen zijn om veilig te kunnen gebruiken.
Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging.