secundair logo knw 1

Het kunstwerk trok vorig jaar in Brugge veel bekijks I foto: StudioKCA

In het centrum van Utrecht is een half jaar lang een grote plastic walvis te bekijken. Dit kunstwerk is gemaakt van zwerfafval dat uit oceanen is aangespoeld, zoals flessen, jerrycans en gedumpte apparaten.

De sculptuur in de vorm van een vinvis is eerder deze week opgebouwd in de Catharijnesingel voor muziekcentrum TivoliVredenburg. Hier komen elke dag zo’n 38 duizend mensen langs. Het gaat om het kunstwerk Skyscraper van het Amerikaanse architecten- en ontwerpbureau StudioKCA, dat vorig jaar voor het eerst in Brugge te zien was.

De constructie is elf meter hoog, negen meter breed en vijf ton zwaar en daarmee net een echte walvis. Het kunstwerk is naar de Domstad gehaald op initiatief van Marleen van Rijswick, hoogleraar Europees en nationaal waterrecht van de Universiteit Utrecht. De bedoeling is om hiermee de schijnwerper te zetten op het probleem van de plastic soep in zee. Het plastic in de sculptuur komt uit de Grote en Atlantische Oceaan. De makers verzamelden blauw en wit plastic afval aan de kusten van Hawaii, New York en Zeebrugge.

De walvis past volgens Van Rijswick mooi binnen het onderzoek van de Universiteit Utrecht naar een duurzaam beheer van zeeën en rivieren. Er wordt een publieksprogramma met verschillende evenementen en lezingen georganiseerd. De walvis gaat na zes maanden weer op reis. Na Utrecht zal het kunstwerk in Parijs en Japan te bezichtigen zijn.

 

MEER INFORMATIE
Universiteit Utrecht over de plastic walvis
Video StudioKCA over maken van Skyscraper
Onderzoek The Ocean Cleanup naar plastic vervuiling

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.