De kosten die huishoudens maken voor watergebruik zijn de afgelopen twee jaar snel gestegen. Dat lijkt met name te komen door de gevolgen van klimaatverandering en de vervuiling van het afvalwater. Dat schrijven onderzoekers van COELO op economenplatform ESB.
Huishoudens betalen hun drinkwaterbedrijf voor hun watergebruik en de rijksoverheid heft daarover nog belastingen. Ook via aanslagen en heffingen van gemeenten (riolering) en waterschappen betalen huishoudens voor water.
De totale prijs daarvan is de afgelopen twee jaar gestegen. Van gemiddeld 672 euro, in 2022, naar 733 euro in 2024. Dit terwijl het bedrag dat huishoudens betaalden voor het water nog daalde tussen 2010 en 2021, gemiddeld met 0,9 procent per jaar.
De stijging in kosten vanaf 2022 wijten de onderzoekers aan de gevolgen van droogte door klimaatverandering en ook aan de toenemende vervuiling van het afvalwater.
De onderzoekers van COELO denken niet dat het verder vergroten van de efficiëntie nog tot kostendalingen zal leiden en het is dan ook de verwachting van drinkwaterbedrijven, gemeenten en waterschappen dat de kosten voor leveren van drinkwater en het reinigen van afvalwater verder zullen oplopen.