secundair logo knw 1

Minister Kasja Ollongren. Foto Binnenlandse Zaken

Samen met provincies, gemeenten, waterschappen, maatschappelijke organisaties en inwoners wil het Rijk de toekomstige inrichting van ons land verder bepalen. Dat staat in het ontwerp van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). Water heeft hierin een belangrijke plek gekregen.

De NOVI is de langetermijnvisie van het kabinet op een duurzaam perspectief voor onze leefomgeving. Minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken presenteerde het stuk, dat tot stand is gekomen na samenspraak met onder andere de waterschappen, vandaag in de Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen.

Uitgangspunt is dat ingrepen in de leefomgeving niet los van elkaar plaatsvinden, maar in samenhang. Volgens de NOVI staat Nederland de komende dertig jaar voor een aantal grote opgaven: klimaatadaptatie en energietransitie, duurzaam economisch groeipotentieel, sterke en gezonde steden en regio’s en een toekomstbestendige ontwikkeling van het landelijk gebied.

Het combineren van deze opgaven vraagt een nieuwe manier van werken, aldus de minister. ''Niet van bovenaf opgelegd, maar in goede samenwerking tussen overheden, bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en burgers. De NOVI biedt daarvoor een kader, geeft richting en maakt keuzes waar dat kan.’’

Regionaal maatwerk
Tegelijkertijd is er ruimte voor regionaal maatwerk en gebiedsgerichte uitwerking. Omdat de verantwoordelijkheid voor het omgevingsbeleid voor een groot deel bij provincies, gemeenten en waterschappen ligt, kunnen inhoudelijke keuzes in veel gevallen het beste regionaal worden gemaakt, meent Ollongren.

Op 21 nationale belangen wil het Rijk sturen en richting geven. Het waarborgen van de waterveiligheid en de klimaatbestendigheid, inclusief vitale infrastructuur voor water en mobiliteit, is er daar een van. Evenals het waarborgen van een goede waterkwaliteit, duurzame drinkwatervoorziening en voldoende beschikbaarheid van zoetwater. ''Drinkwater is een eerste levensbehoefte.’’

Dirk Siert Schoonman vk 180 Dirk-Siert SchoonmanDirk-Siert Schoonman, bestuurslid van de Unie van Waterschappen, is tevreden over de ontwerp-visie. ''De waterschappen zijn blij met de centrale plaats die water als ordenend principe inneemt in de NOVI, zoals bij het afwegingsprincipe ‘afwentelen voorkomen’.’’ Het kabinet wil problemen niet doorschuiven naar tijd of plaats.

Ontschotting
Het is volgens Schoonman duidelijk dat Nederland te klein is om opgaven sectoraal, naast elkaar of als enkele overheidslaag op te pakken. ''Het werken als één overheid is echter een grote uitdaging en zal in de uitvoering veel aandacht vragen’’, meent hij. ''Het vergt onder andere verregaande ontschotting van beleid en van financiële middelen.’’

Het is de bedoeling dat de komende maanden een maatschappelijk debat plaatsvindt naar aanleiding van de ontwerp-NOVI. Vanaf eind augustus kunnen zienswijzen worden ingediend en start een informatieronde langs alle provincies. Eind van dit jaar wordt de NOVI dan vastgesteld.

 

MEER INFORMATIE
Website Nationale Omgevingsvisie
Kamerbrief bij Ontwerp Nationale Omgevingsvisie
Reactie Unie van Waterschappen

 

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.