secundair logo knw 1

Kinderen aan de slag met het vangen van waterdiertjes. Foto GLOBE Nederland

De campagne Waterdiertjes.nl is ontwikkeld om burgers bewust te maken van de waterkwaliteit in hun omgeving, maar moet nu ook structureel gaan bijdragen aan de kennis over wateren die niet door de waterschappen gemonitord worden. Daartoe hebben negen partijen zich verenigd in een consortium.  

''Eind vorig jaar hebben we geconstateerd dat het beter kan’’, vertelt Anton Gerritsen van GLOBE Nederland, de organisatie die de website ontwikkelde in opdracht van STOWA en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. ''We denken dat de gegevens serieus gebruikt kunnen worden.’’

Waterdiertjes.nl werd twee jaar geleden gelanceerd om burgers – en dan vooral kinderen van 10 tot 14 jaar – te betrekken bij de waterkwaliteit en biodiversiteit in hun omgeving. Met een schepnet en smartphone kunnen zij zelf ontdekken hoe schoon het water in de sloot, plas of vijver is. De score is voor iedereen zichtbaar op een kaart van Nederland.

Citizen science
''Het eerste idee was: hoe kun je mensen zo ver krijgen dat ze ook onder de waterspiegel kijken’’, aldus Gerritsen. Tijdens de Slootjesdagen van IVN Natuureducatie in het voorjaar werd de applicatie ook gebruikt voor het Nationale Slootjesonderzoek.

Gerritsen: ''Het is een mooie communicatietool, maar het zou nog mooier zijn als wetenschappers en waterschappen op den duur ook iets met de uitkomsten kunnen. Zodat het echte ‘citizen science’ wordt. Daarom nodigen we waterbeheerders en natuurorganisaties uit om aan te haken en bijvoorbeeld in de Week van Ons Water burgers te vragen mee te doen.’’

De uitkomsten kunnen volgens de woordvoerder een signaalfunctie hebben voor waterschappen en gemeenten. ''Burgers kijken vooral naar het water in hun buurt, naar sloten en plassen waar waterschappen zelden komen. Als blijkt dat de waterkwaliteit slecht is, kunnen zij zich als waterbeheerder afvragen of zij daar iets mee moeten.’’

Database
Om de methode verder te verbeteren, hebben negen partijen zich begin dit jaar verenigd in een consortium. Zij werken onder andere aan een betere website. Zo is het de bedoeling dat alle meetgegevens in de database van de NDFF (Nederlandse Database voor Flora en Fauna) komen, zodat deze makkelijker te gebruiken zijn voor waterbeheerders. Ook worden de verschillende publiekscampagnes beter op elkaar afgestemd.

 

-advertentie-

 

Het gaat om de volgende organisaties: EIS-Kenniscentrum Insecten, GLOBE Nederland, Waarneming.nl, IVN Natuureducatie, Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Wageningen University & Research, STOWA, Waterschap Brabantse Delta en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

 

MEER INFORMATIE
Website Waterdiertjes.nl
Slootjesonderzoek levert voorlopig een 6,1 op 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.