secundair logo knw 1

Het bedrijf VSGM ontving een lening uit het Waterinnovatiefonds voor de circulaire verwerking van slib | Foto HHNK

In ruim vier jaar tijd heeft het Waterinnovatiefonds van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) tien leningen verstrekt aan vernieuwende initiatieven in de watersector. Daarmee is de pot van 2 miljoen euro in principe leeg, maar het fonds kan door omdat de leningen terugbetaald worden.

HHNK begon in maart 2018 met het Waterinnovatiefonds om innovatieve ontwikkelingen in de watersector te stimuleren. Bedrijven die geld nodig hebben om een product of dienst ‘marktrijp’ te maken, kunnen aankloppen voor een lening van maximaal 200.000 euro. Alle initiatieven dragen volgens het waterschap bij aan de water- en bodemkwaliteit of de vermindering van CO2-uitstoot.

Onlangs kreeg Finsulate als tiende een lening uit het fonds verstrekt. Dit bedrijf in Hoofddorp maakt milieuvriendelijke en duurzame folie voor schepen. "Finsulate biedt daarmee een milieuvriendelijk alternatief voor koperhoudende antifouling-verf die nu nog gebruikt wordt om aangroei van algen en pokken op schepen tegen te gaan", aldus HHNK in een toelichting.

Met deze tiende financiering is het totale fondsvermogen voor 100 procent uitgezet. Maar omdat het Waterinnovatiefonds een zogenaamd revolverend fonds is, blijft er ruimte voor nieuwe initiatieven. De bedrijven moeten de leningen uit het fonds terugbetalen – aflossingen plus rente - en dat geld wordt dan weer aan anderen als lening verstrekt.

Pitches
Ondernemers kunnen zich tijdens halfjaarlijkse pitchrondes aanmelden voor het Waterinnovatiefonds. Bij de beoordeling en de uitvoering wordt HHNK ondersteund door het Nationaal Groenfonds, transitiefinancier voor projecten op het gebied van bodem, water, lucht, biodiversiteit en klimaat.

Volgens Reindert Jan Sellies van HHNK hebben de gefinancierde projecten inmiddels een breed scala aan verbeteringen opgeleverd: van circulaire coating voor betonconstructies tot datagestuurde verbetering van water- en bodemkwaliteit, van circulaire verwerking van slib tot afvangsystemen voor plastic en van milieuvriendelijke plasmatechnologie voor de reiniging van lucht tot industrieel wasbare incontinentieluiers.

Er komen nog altijd nieuwe aanvragen binnen, al zijn dat er minder dan in het begin, zegt Sellies. "Maar de kwaliteit is beter. De eerste jaren zat er ook regelmatig een uitvinder op de zolderkamer tussen. Soms met heel goede ideeën, maar wij willen dat ze toch net een paar stappen verder zijn." 

Proeftuin

HHNK wil in de toekomst "nog meer impact maken" door als waterschap de rol van ‘launching customer’ te vervullen. Het wil de eigen assets (vastgoed) als proeftuin beschikbaar stellen voor de innovaties van de betreffende bedrijven.

De volgende pitches vinden plaats op 27 april en 19 oktober 2023.

 

LEES OOK
H2O-bericht: Waterinnovatiefonds HHNK: twintig pitches in eerste jaar   

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.