In de regio Hart van Brabant bundelen Waterschap De Dommel, zorginstellingen, gemeenten en andere organisaties hun krachten om de ecologische voetafdruk van de zorgsector te verkleinen. Het waterschap gaat een proefproject uitvoeren bij twee deelnemende zorginstellingen, met als doel te onderzoeken hoe medicijnresten effectief uit het afvalwater verwijderd kunnen worden.
Een van de zes speerpunten van de Green Deal zijn de zogeheten 'doe-projecten'. Deze praktische initiatieven moeten tastbare en meetbare resultaten opleveren. Een van de projecten richt zich op het verminderen van medicijnresten in het afvalwater van zorginstellingen. Waterschap De Dommel speelt hierin een sleutelrol.
“Deze deal sluit nauw aan bij de ambities van ons waterschap”, vertelt Bas Peeters, lid van het dagelijks bestuur van Waterschap De Dommel. “Door de aanpak bij de bron willen we zoveel mogelijk voorkomen dat medicijnresten in het afvalwater en oppervlaktewater belanden. Daarom ondertekent ook Waterschap De Dommel deze Green Deal.”
Bewustwording
Volgens Peeters biedt de pilot een unieke kans om samen met partners naar werkbare oplossingen te zoeken. “We gebruiken de pilot van deze Green Deal Zorg om mogelijke oplossingsrichtingen te onderzoeken. Én concrete resultaten te halen door samen met partners medicijnresten te verwijderen uit het afvalwater van zorginstellingen.”
De Green Deal Zorg 3.0 moet laten zien hoe samenwerking tussen verschillende partijen kan bijdragen aan een duurzamere toekomst en ook meer bewustwording en innovatie creëert binnen de zorgsector.