Limburgse boeren en tuinders kunnen vanaf 1 mei hun wateronttrekkingen doorgeven via een beregeningsmodule op de website van Waterschap Limburg. Dat zorgt naar verwachting voor een beter inzicht in hoeveel grond- en oppervlaktewater wordt onttrokken.
Dit jaar gaat het nog om een proef. Als uit een evaluatie in het najaar blijkt dat de beregeningsmodule goed werkt, is het de bedoeling om de nieuwe methode op 1 januari 2025 officieel in te voeren.
Actueel en locatiespecifiek beeld
Waterschap Limburg gaat ervanuit zo een actueel, locatiespecifiek en realtime beeld van het watergebruik te krijgen. Dat is belangrijk omdat er steeds vaker droge zomers zijn.
Het waterschap wil de informatie gebruiken om de hydrologische modellen beter en realistischer te laten rekenen. Daarmee kan het toekomstig beleid worden verbeterd. Dit komt de maatregelen voor behoud en versterking van de natuur ten goede.
Tot nu via post
Tot nu toe kregen agrariërs elk jaar via de post een opgaveformulier toegestuurd. Hierop vermeldden zij hoeveel grondwater ze via hun putten hadden onttrokken voor het gebruik in open teelten. Het was al wel mogelijk om digitaal de jaaropgave te doen.
Deze procedure gold alleen voor grondwater. De boeren hoefden niet door te geven hoeveel oppervlaktewater ze onttrokken. Dit is ook geen voorschrift in de Waterschapverordening. Waterschap Limburg heeft de beregeningsmodule ontworpen om hierin verandering te brengen.
Ook voordelen voor agrariërs
Volgens het waterschap heeft de digitale methode ook een aantal voordelen voor de agrariërs. Mogelijk wordt hierdoor een debietmeting per put niet nodig. Dan kan een investering per put van ongeveer 5.000 euro achterwege blijven.
Een ander pluspunt is dat boeren en tuinders geen jaaropgave meer hoeven in te vullen, als ze alle wateronttrekkingen online melden. De jaaropgave is in dat geval compleet.