secundair logo knw 1

Waterschap Rivierenland wil bij klimaatmaatregelen verder kijken dan de eigen taken en met andere partijen zoeken naar slimme combinaties. Ook wordt dit jaar een subsidieregeling voor initiatieven van burgers geïntroduceerd.

Het bestuur van het Waterschap Rivierenland heeft eind februari een koers voor klimaatadaptatie vastgesteld. Want het rivierengebied krijgt steeds meer te maken met problemen als wateroverlast en langdurige perioden van droogte. “Daarin verschilt onze regio niet van de rest van Nederland”, zegt heemraad Mathieu Gremmen. “Zo was er recent in twee gebieden veel overlast door piekbuien. Het rivierenland is waterveilig volgens de officiële normen, maar het klimaat verandert sneller dan we hadden gedacht. Daarom pakken we samen met gemeenten, provincies en andere organisaties de problemen aan.”

Het waterschap zet zich in voor projecten waarbij maatregelen voor de ruimte en het klimaat worden gecombineerd, vertelt Gremmen. “Wij willen buiten de lijntjes kleuren en verder kijken dan onze eigen taken. We hebben voor zulke projecten vijf miljoen euro over een periode van vijf jaar gereserveerd in de meerjarenraming.” Gremmen noemt twee voorbeelden van initiatieven die al zijn gerealiseerd. “In Groesbeek was er een ondergrondse beek in buizen. Deze beek loopt nu weer boven de grond in een park, waarbij het park bij hevige regen wordt gebruikt als waterberging. In Tiel is er een waterspeelplein aangelegd. Dit is zowel een leuke speel- en ontmoetingsplek als een bergplaats voor water. Inspirerende projecten die eveneens op andere plaatsen kunnen worden toegepast.”

Waterschap Rivierenland wil ook de bewustwording van bewoners vergroten. Gremmen licht toe: “Wij gaan samen met gemeenten de wijk in. We introduceren in de loop van dit jaar een stimuleringsregeling voor initiatieven van burgers. Hiervoor trekken we een half miljoen euro uit. Hoe de regeling er precies uit gaat zien, zal variëren per gebied. Er is bijvoorbeeld subsidie mogelijk voor een regenton of een groen dak. Dat hangt af van de behoefte in het gebied.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie