secundair logo knw 1

Met een harkboot probeert het waterschap bij Belt-Schutsloot ongelijkbladig vederkruid uit te roeien. Foto WDODelta

In het natuurgebied De Wieden, bij Belt-Schutsloot, bindt Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) de strijd aan met exotische waterplanten als het ongelijkbladig vederkruid. Dat vereist een zorgvuldige werkwijze, waarvoor circa acht weken worden uitgetrokken.

Belt-Schutsloot is niet de enige plek waar WDODelta problemen heeft met exotische waterplanten. "We komen ze door het jaar heen verspreid over ons gebied tegen", zegt woordvoerder Herald van Gerner. "Maar hier is het probleem wel groot als we nu niet ingrijpen. Dit gebied kent veel recreatievaart en die heeft er last van. Ook is het slecht voor de inheemse flora en fauna in het water."

De Wieden is een meren- en moerasgebied in de kop van Overijssel met veelgebruikte vaarroutes. Het maakt deel uit van het Nationaal Park Weerribben-Wieden.

De ‘probleemplanten’ verspreiden zich snel, overwoekeren sloten en laten watergangen volledig dichtgroeien, met als gevolg dat andere waterplanten en vissen zuurstof tekortkomen, aldus het waterschap. Ze kunnen ook duikers, stuwen en gemalen verstoppen en belemmeren daardoor de water aan- en afvoer in het natuurgebied.

Lastige klus
WDODelta heeft daarom de handen ineengeslagen met Natuurmonumenten en de provincie Overijssel om tot een aanvalsplan te komen. Eerst is zorgvuldig onderzoek gedaan naar waar en hoeveel ongelijkbladig vederkruid aanwezig is. Volgende week begint de daadwerkelijke bestrijding.

Op moeilijk bereikbare plekken of op plekken met weinig exoten wordt handmatig gewerkt. Bij grote hoeveelheden wordt een harkboot ingezet om de exoten van wortel tot blad uit het water te verwijderen.

"Het is best een lastige klus", weet Van Gerner. "Niet zozeer het verwijderen zelf, maar wel omdat ieder achtergebleven deel van een plant, direct weer kan ‘aantakken’ en verder kan bloeien, waarmee het woekeren weer van begin af aan begint. Om dit te voorkomen, gaan we dus erg zorgvuldig te werk."

Gft-container
Mede daarom is het voor het waterschap moeilijk in te schatten hoe de werkzaamheden zullen verlopen. De planning, die loopt tot 3 maart, is dan ook een voorlopige. Sommige vaarroutes kunnen worden afgesloten.

De handel in exotische planten is inmiddels verboden, maar ze zijn nog wel aanwezig in vijvers en aquaria. WDODelta, Natuurmonumenten en de provincie roepen aquarium- en vijverbezitters daarom op exotische waterplanten in de gft-container te gooien in plaats van in de sloot.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.