Wat gebeurt er als er veel regen valt in de binnenstad van Amsterdam? Kan gemaal Zeeburg al dat extra water snel genoeg wegpompen? Om een antwoord op deze vragen te vinden, heeft Waterschap Amstel Gooi en Vecht (AGV) een proef gedaan met een tijdelijke peilverhoging van 10 centimeter.
De test vond afgelopen dinsdag plaats in het zogeheten hoogbemalingsgebied vanaf de Amstel tot aan gemaal Zeeburg in het oosten van de stad. Bij veel regen stroomt het water uit de hele Amstellandboezem en de grachten van Amsterdam door dit gebied naar het gemaal.
Het waterschap wilde daarom weten of het water hier goed kan doorstromen. De proef moest duidelijk maken waar het water minder goed kan stromen, bijvoorbeeld doordat het ondiep is, door een smalle brugdoorgang of door sluizen.
Ook moest blijken hoe snel gemaal Zeeburg het water kan wegpompen. Als het erg hard regent, kan het waterpeil in de grachten van Amsterdam en de Amstel snel stijgen. Gemaal Zeeburg wordt dan aangezet om het teveel aan water weg te pompen naar het IJmeer en het Markermeer. Dat is in 2023 zeven keer gebeurd en in 2024 tot nu toe één keer.
Pompen aan
Voorafgaand aan het onderzoek heeft Rijkswaterstaat het waterpeil in het gebied eerst laten stijgen met 10 centimeter. Woonbootbewoners waren gewaarschuwd en andere watergebruikers hadden het advies gekregen om niet het water op te gaan.
Dinsdagmorgen zijn de pompen van gemaal Zeeburg aangezet, waardoor het water sneller ging stromen. Gedurende de dag zakte het peil tot ongeveer 50 centimeter onder Normaal Amsterdams Peil (NAP), 10 centimeter onder het normale waterpeil van min 40 centimeter NAP. Dat is volgens het waterschap vergelijkbaar met de situatie van de afgelopen jaren waarbij gemaal Zeeburg in werking was gesteld.
Maatregelen
Voor AGV was de proef een succes. "We hebben nu meer zicht op waar het water minder goed kan stromen door bagger, een smalle doorgang of door voorwerpen in het water", aldus een woordvoerder.
"We gaan de gegevens nu verder onderzoeken en bekijken welke maatregelen we kunnen nemen, zodat Amsterdam en de omgeving ook in de toekomst droge voeten houden."
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving. Op het blog https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen