secundair logo knw 1

Veenweidegebied in Groningen I Foto: Hardscarf / Wikimedia Commons

Waterschappen kunnen een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van bodemdaling in veenweidegebieden. Maar gemeenten en provincies hebben eveneens verantwoordelijkheden in zulke gebieden. Daarom liet STOWA de juridische mogelijkheden van waterschappen bij het aanpakken van bodemdaling onderzoeken.

“Bodemdaling is natuurlijk een maatschappelijk probleem”, vertelt Michelle Talsma van STOWA. “Het kan leiden tot CO-2 emissies en heeft daarnaast gevolgen als het verzakken van bijvoorbeeld wegen of dijken.”

Michelle TalsmaMichelle TalsmaOmdat de waterschappen het klimaatakkoord hebben ondertekend, voelen ze een verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren in de klimaataanpak, denkt Talsma. “En omdat ze het waterpeil in de veenweidegebieden beheren, hebben ze ook een belangrijke knop in handen. Ook met instrumenten als het waterbeheerprogramma, vergunningen, toezicht en handhaving hebben waterschappen nog invloedrijk gereedschap.”

Maar tegelijkertijd zijn klimaatdoelen of het tegengaan van bodemdaling an sich niet expliciet vastgelegd als waterbeheertaak in de wet. “Waterschappen moeten bij de inzet van hun instrumenten steeds een brede afweging maken tussen verschillende belangen, waaronder klimaat. Maar uiteindelijk moeten de maatregelen van waterschappen ten behoeve van hun waterbeheertaak worden genomen.”

En die waterbeheertaak kan afhankelijk zijn van de ruimtelijke inrichting. “In ons onderzoek hebben we niet alleen gekeken naar de juridische ruimte van waterschappen, maar ook naar de verantwoordelijkheden de verschillende betrokken overheden. Dan zien we dat provincies en gemeenten op het gebied van de ruimtelijke ordening de veel bevoegdheden hebben. Deze bestuurslagen besluiten functies in het landelijk gebied te wijzigen.”

Het is dan ook aan deze overheden om de kaders te scheppen waarbinnen waterschappen hun werk kunnen doen. Talsma: “Het goede nieuws is dat het op papier allemaal prima geregeld is in Nederland. Het hele juridische instrumentarium is aanwezig en de taken zijn op zich goed verdeeld. In de praktijk denk ik dat waterschappen, gemeenten en provincies elkaar duidelijk aan moeten spreken op hun verantwoordelijkheden.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.