secundair logo knw 1

De Unie van Waterschappen heeft een nieuw platform gelanceerd om de innovatiekracht van de afzonderlijke waterschappen te bundelen en de samenwerking tussen de waterschappen op dit gebied te versterken. ‘Het gaat om richting en impact’.

“Er zijn 21 waterschappen en die zijn individueel en samen al best goed bezig als het gaat om het stimuleren van innovaties”, stelt Bjorn Prudon, beleidsmedewerker innovatie bij de Unie van Waterschappen en landelijk aanspreekpunt van het platform.

Bjorn PrudonBjorn Prudon“Maar,” vervolgt Prudon, “veel onderwerpen waar innovatiekracht gevraagd is, gaan meerdere waterschappen aan. Denk aan droogte of pfas. Met dit platform willen we de grotere vragen aanpakken en met die vragen vervolgens richting kennisinstellingen of marktpartijen gaan om gerichte acties te kunnen stimuleren.”

Door de samenwerking op dit vlak te zoeken, verwacht Prudon ook de slagkracht van de waterschappen te verbreden. “We zien nu nog vaak dat pilots van individuele waterschappen geen echt vervolg krijgen, terwijl juist de fase van pilot naar productontwikkeling zo belangrijk is. We vergroten de impact van onze inspanningen door intensiever samen te werken, want door samen op te trekken bieden we aan marktpartijen een steviger blok. Dat past mijns inziens ook bij de rol van de overheid als aanjager van innovaties.”

Prudon verwacht dat de deelnemers aan het platform, meestal de innovatiemanagers van de waterschappen, enkele keren per jaar allemaal samen zullen komen. “Maar daarnaast zie ik voor me dat er op themagebieden vaker bijeenkomsten zijn zodat mensen kennis en kunde uit kunnen wisselen, vast kunnen stellen waar de waterschappen behoefte aan hebben en daar onze gebundelde kracht op richten.”

Met een bijeenkomst begin oktober is het nieuwe platform afgetrapt. Daarbij is het innovatielandschap van de waterschappen in kaart gebracht.” Prudon: “Er is gesproken over het ontwikkelen van een strategische agenda. Een ander idee was het maken van een innovatieportfolio. In elk geval wordt de urgentie breed gevoeld om dit verder te brengen binnen onze vereniging.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.