secundair logo knw 1

Beeld uit Zeeland van de ramp I Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat

Het geschiedenisprogramma Andere Tijden van de NTR en VPRO herdenkt deze maand de Watersnoodramp van 1953 met de vierdelige documentaireserie Het water komt. Ook is er een app met podwalks waarmee in zeven steden en dorpen historische waterwandelingen kunnen worden gemaakt.

In de tv-serie wordt aan de hand van archiefmateriaal en ooggetuigenverslagen een beeld geschetst van het verloop en de nasleep van de ramp die aan 1.836 mensen en tienduizenden dieren het leven kostte en voor een enorme schade zorgde. In de eerste aflevering van Het water komt staat centraal: wat gebeurde er nu precies in de fatale nacht van 31 januari op 1 februari 1953? Deze reconstructie wordt aanstaande vrijdagavond uitgezonden.

In de tweede documentaire wordt de vraag gesteld of de Watersnoodramp te voorkomen was geweest. Hierin is veel aandacht voor Johan van Veen, de vader van het Deltaplan. Hij waarschuwde jarenlang tevergeefs voor de slechte toestand van de dijken.

De derde aflevering gaat over het traumatische verwerkingsproces van mensen die de vreselijke gebeurtenis meemaakten. De serie sluit af met wat we hebben geleerd van de Watersnoodramp. Is dat voldoende om Nederland droog te houden? Jongeren vertellen over hoe zij tegen het weer toenemende gevaar van water aankijken.

Veel verhalen nog niet gedeeld
Presentator is Winfried Baijens die opgroeide in Zeeland. Hij neemt ook de landelijke uitzending van de officiële herdenking in Ouwerkerk op 1 februari voor zijn rekening. Het is nu zeventig jaar later maar nog steeds zijn veel verhalen niet gedeeld, zegt Baijens in een interview met het Algemeen Dagblad.

“Waar ik van schrok is hoe diep de ramp nog zit, ook bij de latere generaties, de kinderen van de ooggetuigen. Je ziet vaker bij dit soort ingrijpende gebeurtenissen dat het lang duurt voordat het gesprek erover op gang komt. Dat is hier ook duidelijk gebleken. Daarvoor was het verdriet te groot en te allesomvattend. Bovendien was, na de oorlog, alles al gericht op de wederopbouw.”

Zeven historische waterwandelingen
In aanvulling op de tv-serie is er de podwalk app Het water komt. Hierin worden de verhalen verteld van zeven steden en dorpen waar heftige watersnoodrampen hebben plaatsgevonden. In Oude-Tonge wordt de ramp uit 1953 belicht. De andere verhalen gaan over Marken, Dordrecht, Valkenburg, Zwolle, Nijmegen en Amsterdam Tuindorp-Oostzaan.

De GPS-gestuurde audiotours zijn bedoeld als historische waterwandelingen. Met behulp van augmented reality wordt de stijging van het water op locatie getoond.

De documentaireserie Het water komt wordt op vrijdagen om 20.30 uur uitgezonden op NPO 2: op 6, 13, 20 en 27 januari. De podwalk app is gratis te downloaden in de App-store of Play-store. Meer informatie is te vinden op de themapagina van de NTR. De NOS zendt de herdenking 70 jaar na de Watersnoodramp uit op woensdag 1 februari op NPO 2. Daarnaast presenteert Herman van der Zandt van 30 januari tot en met 6 februari het dagelijkse NOS Watersnoodjournaal op NPO 1.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”