secundair logo knw 1

De maatregelen om de coronavirus in te perken hebben ook effect op de omzet van watertechnologiebedrijven. Foto Unsplash

De helft van alle bedrijven in de watertechnologiesector heeft als gevolg van de coronacrisis nu al niet meer voldoende werk voor alle werknemers of verwacht dat binnen twee maanden niet meer te hebben. Maar de grote klap moet nog komen, verwacht Envaqua. 

De vereniging voor milieu- en watertechnologiebedrijven heeft samen met NWP (Netherlands Water Partnership), Water Alliance en de Topsector Water & Maritiem medio april een korte enquête over de economische impact van de coronacrisis op de sector gehouden. Die zal de komende periode maandelijks herhaald worden.

0705 ignazIgnaz Worm ''We willen daarmee zelf een beter beeld krijgen van de gevolgen, maar die ook bekendmaken aan de Nederlandse overheid’’, vertelt directeur Ignaz Worm van Envaqua. ''Via FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, zijn we al druk aan het lobbyen voor maatregelen, want we verwachten dat de grote klap nog komt.’’

In de eerste ronde werden 45 ondernemers aangeschreven, waarvan er 35 reageerden. Het gaat om bedrijven die zich bezighouden met afvalwater, drinkwater, proceswater of een combinatie hiervan. Een ruime meerderheid (63 procent) heeft minder dan vijftig medewerkers in dienst.

Arbeidstijdverkorting
Eind april had 26 procent van deze respondenten al niet meer voldoende werk voor alle werknemers. Daarnaast verwacht nog eens 29 procent dat tussen nu en twee maanden niet meer te hebben. Ruim 20 procent verwacht helemaal geen verlies van werk.

Bijna 40 procent van de bedrijven heeft inmiddels arbeidstijdverkorting aangevraagd of medewerkers gevraagd vakantiedagen op te nemen, 9 procent heeft medewerkers moeten ontslaan of heeft tijdelijke contracten niet verlengd. De rest heeft andere maatregelen genomen, zoals het stopzetten van reeds uitstaande vacatures, het vullen van de tijd met andere werkzaamheden of het veranderen van de planning.

Duidelijk wordt verder dat de sector nog over voldoende reserves beschikt: slechts 6 procent heeft nu al financiële problemen of verwacht die binnen twee maanden te krijgen, 34 procent verwacht geen of nauwelijks financiële problemen als gevolg van de coronacrisis.

Omzetverlies
Omzetverlies is er zeker wel: ruim 57 procent raakte meer dan 40 procent van zijn omzet kwijt. Een bedrijf zag de omzet juist groeien.

De meeste belemmeringen die de bedrijven ervaren betreffen het afzeggen, uitstellen of uitblijven van opdrachten en te laat betalen. Ook zijn er problemen met de toelevering van goederen, worden servicewerkzaamheden niet uitgevoerd en ligt research & development deels stil.

Volgens de initatiefnemers leiden de maatregelen om het coronavirus in te perken nu al maar straks nog meer tot een verstoring van de bedrijfsvoering in de watertechnologiesector. ''Ongeveer de helft komt er goed doorheen’’, constateert Worm. ''Maar er is ook sprake van een vertraagd effect: opdrachten die worden uitgesteld haal je nooit meer in, die omzet ben je kwijt.’’

Gemeenten
Hij verbaast zich daarom ook over bijvoorbeeld gemeenten en ziekenhuizen die het onderhoud aan gebouwen stopzetten en hun legionella-installaties niet meer laten inspecteren. ‘’Juist de overheid, die tegelijkertijd allerlei voorzieningen treft om ondernemers te steunen, kan dat toch niet maken?’’

Om de watertechnologiesector door de crisis heen te helpen, is een atv-regeling ''superrelevant’’, denkt Worm. ''Ook zou de overheid bijvoorbeeld bankgaranties kunnen overnemen, want dat geld zit nu vast.’’

 

MEER INFORMATIE
Rapportage eerste enquête gevolgen coronacrisis

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.