secundair logo knw 1

Dat klimaatverandering voor problemen zorgt die in rap tempo op ons afkomen, wordt door experts wel erkend. Het brede publiek ervan te overtuigen dat het ook zijn steentje bij moet dragen, is nog een opgave. Om dat doel te bereiken, is het in elk geval nodig om van gebaande paden af te wijken. Dat bleek bij de Kennisdag Klimaatadaptie van het Watereducatieplatform.

Het doel van het Watereducatieplatform is volgens Reina Kuiper, die samen met Ingrid Regelink de kennisdag organiseerde, vooral om de waterwereld met al haar inhoudelijke kennis, te verbinden met de educatiewereld, die vooral didactische expertise bezit. "Beide vormen van kennis heb je nodig om scholieren – en in bredere zin de hele bevolking - te bereiken en mee te krijgen. De kennisdag was opgezet rond een concreet en urgent thema: hoe krijgen we klimaatadaptie van de grond?"

"Om het gevoel van urgentie over te brengen en mensen tot echte gedragsverandering te verleiden, zullen we op allerlei terreinen, bijvoorbeeld in het onderwijs de gebaande paden moeten verlaten,” zo vat Kuiper de stemming tijdens de kennisdag samen.

Een van de sprekers, Kim van der Leest, schetste een scala aan voorbeelden waar dit al lukt en waar verschillende thema’s rond duurzaamheid, zoals bijvoorbeeld, voedsel, water, onderwijs en zorg samen komen in een project. Arjen Wals, hoogleraar Transformatief Leren voor Sociaal-ecologische Duurzaamheid/Unesco Chair aan de WUR, was de andere spreker. Hij benadrukte vooral dat er in het onderwijs meer aandacht moeten zijn voor de waardeontwikkeling van scholieren. "Dat betekent in dit kader dat duurzaamheid – en de reflectie op het eigen gedrag - tot vaardigheden gaan behoren die we scholieren aan willen leren."

De Kennisdag vond plaats in het GeoFort, een carthografiemuseum in het Gelderse Herwijnen. "TIjdens de rondleiding, kregen we ook een mooi beeld van de (digitale) mogelijkheden die er zijn om jongeren te bereiken. Als het ware een praktijkillustratie van ons onderwerp. Maar het gaat niet alleen maar digitaal. Ook de functie van 'Helden", mensen die hun eigen leven duurzaam inrichten en zo andere inspireren, kan heel belangrijk zijn."

De communicatie over een breed onderwerp als klimaatadapatie kan volgens Kuiper ontzettend gevarieerd zijn. Klimaatadapatie en duurzaamheid raken immers bijna alle facetten van het dagelijks leven. "Of het nu gaat om recreatie, school, voedsel of kleding, de raakvlakken zijn er altijd wel. Je zag tijdens de kennisdag ook dat er meteen heel veel creatieve ideeën opkomen als je betrokken en enthousiaste mensen bij elkaar zet. Er komt ook een vervolgactiviteit rond de vraag hoe we de kennis over gedragsverandering kunnen benutten in de watersector."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie