secundair logo knw 1

Onderhoud van een sloot I foto: WDODelta

Als eerste waterschap in Nederland gebruikt Waterschap Drents Overijsselse Delta satellietbeelden om het schoonmaken van sloten te controleren. Deze digi-schouw levert volgens het waterschap tijdwinst en kostenbesparing op.

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) controleert elk jaar in november of achtduizend sloten wel of niet goed zijn schoongemaakt door eigenaren en pachters, zoals agrariërs en gemeenten. Dat was een arbeidsintensieve klus waarvoor ongeveer zestig medewerkers moesten worden ingezet. Door satellietbeelden te gebruiken is dit niet meer nodig. Een beperkt aantal medewerkers gaat alleen nog het veld in om sloten te beoordelen die door de computer zijn afgekeurd.

Het waterschap ontwikkelde de speciale software samen met dienstverlener CGI. Een satelliet maakt tot en met half november kwalitatief goede foto’s van het hele werkgebied van WDODelta. Deze beelden worden door een computerprogramma geanalyseerd. Sloten waarin te veel begroeiing in het water staat, worden beoordeeld als ‘niet schoon’. De eigenaren en onderhoudsplichtigen van deze sloten krijgen een brief van het waterschap met het verzoek om alsnog hun sloot te onderhouden.

De digi-schouw is in 2018 eerst uitgetest. “De resultaten uit de vorig jaar gehouden proef in een klein gebied zijn positief”, zegt bestuurslid Herman Odink van WDODelta. “Het systeem functioneert goed. Daarom gebruiken we het vanaf nu voor ons hele werkgebied. Spannend, maar ook ontzettend leuk. Ook in de watersector staat digitalisering en innovatie niet stil. Daar willen we ons voordeel mee doen.”

 

MEER INFORMATIE
WDODelta over start digi-schouw
Resultaten van eerdere proef
Navolging door andere waterschappen
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.