secundair logo knw 1

Van het rapport is een stripverhaal gemaakt

De effecten van droogte en overstromingen zijn volgens de Wereldbank nog groter dan al bekend was. Vooral terugkerende droogteperioden hebben wereldwijd een enorm nadelige invloed op het leven van mensen.

Dit blijkt uit het deze week gepubliceerde rapport Uncharted Waters – The New Economics of Water Scarcity and Variability. De Wereldbank presenteert hierin nieuwe cijfers over de effecten van droogte en overstromingen op bedrijven, boeren, gezinnen en steden. Hoewel overstromingen meer in het nieuws komen en sneller tot hulpacties leiden, heeft juist droogte ‘schokkend grote en vaak verborgen effecten’. Door herhaalde droogte wordt wereldwijd zoveel landbouwopbrengst vernietigd dat daarvan 81 miljoen mensen jaarlijks hadden kunnen eten. Voor bedrijven en steden zijn de kosten van ‘droge schokken’ vier keer zo hoog als van ‘natte schokken’.

De Wereldbank heeft het over ‘ellende in slow motion’. Droogte kan lang invloed hebben. Zo dragen vrouwen die gedurende een extreme droogteperiode zijn geboren, daarvan hun hele leven de littekens. Zij worden volgens de studie fysiek korter, krijgen minder scholing en zijn uiteindelijk armer dan andere vrouwen. Hun problemen worden doorgegeven aan de volgende generatie: ook hun kinderen hebben vaak groeistoornissen en zijn minder gezond.

Doorgaan op de huidige weg maakt de situatie volgens de Wereldbank alleen maar erger, gezien de bevolkingsgroei en klimaatverandering. De bestaande methoden voor watermanagement voldoen in veel landen niet. Het is nodig om in het beleid te erkennen dat water een economische waarde heeft en niet onuitputtelijk is.

Een nieuwe infrastructuur voor opslag en beheer van water is belangrijk, maar moet worden gecombineerd met beleid waarmee de vraag naar water wordt beheerst. Door goede regels voor de waterdistributie in steden worden betere resultaten behaald en investeringen in de uitbreiding van het netwerk gestimuleerd. Wanneer regenval of droogte ingrijpende economische gevolgen heeft, moet er een vangnet voor gezinnen zijn. Het rapport bevat diverse aanbevelingen over hoe deze verbeteringen kunnen worden bereikt.

Lees meer in het rapport en de samenvatting van de Wereldbank. Er is ook een stripboek verschenen. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie