Ruim tweeduizend Europese wetenschappers en twintig wetenschappelijke organisaties spreken in een open brief hun zorgen uit over de Green Deal. Door recente beslissingen zijn de gemaakte afspraken over klimaat, natuur en milieu uitgesteld, verzwakt of zelfs ingetrokken, terwijl de noodzaak volgens hen groter is dan ooit.
De Europese Green Deal, die vijf jaar geleden tot stand kwam onder leiding van toenmalig Eurocommissaris Frans Timmermans, zet in op een volledig klimaatneutraal Europa in 2050. Het uiteindelijke doel is het tegengaan van klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit.
Dat laatste wil in Nederland nog niet echt lukken, constateerde het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige week nog aan de hand van de Living Planet Index. In het water is wel vooruitgang te zien in het aantal soorten, maar op het land is juist sprake van een flinke achteruitgang.
In hun open brief aan de beleidsmakers laten negentien wetenschappers, waaronder veel ecologen, en twintig organisaties uit verschillende Europese landen van zich horen. De brief is inmiddels al ruim tweeduizend keer ondertekend door collega-wetenschappers.
Pesticiden
De briefschrijvers noemen enkele recente beslissingen die hen zorgen baren: de intrekking van de verordening inzake duurzaam gebruik van pesticiden (SUR), wijzigingen in het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) en de vertraagde Europese verordening inzake ontbossing (EUDR).
"Deze acties maken het moeilijker voor de EU om haar verplichtingen na te komen op het gebied van koolstofneutraliteit, behoud van biodiversiteit en vermindering van vervuiling, met risico’s voor de volksgezondheid, het welzijn en de voedselzekerheid", aldus de auteurs.
Zo gaat de afwijzing van de SUR volgens hen in tegen sterk wetenschappelijk bewijs en publieke steun voor EU-brede reductiedoelstellingen voor pesticiden, die ook de waterkwaliteit bedreigen. "Deze beslissing brengt inspanningen om de middelen aan te pakken die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid en ecosystemen in gevaar."
Oproep tot actie
De wetenschappers uiten hun bezorgdheid over een verschuiving in de beleidsprioriteiten van de EU naar concurrentievermogen en economische groei ten koste van duurzaamheid.
Ze roepen op om op korte termijn tot actie over te gaan en recente wijzigingen in te trekken, te werken aan de volledige implementatie van bestaande wetgeving en regelgeving en een ambitieuze milieuagenda op te stellen.
Ook moet de samenwerking tussen wetenschap en beleid versterkt worden "om tijdige, geïnformeerde beslissingen en op bewijs gebaseerd bestuur te garanderen".
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.