secundair logo knw 1

David de Vries (links) en Hans Kuipers (rechts) bij de awzi Almere | Foto Waterschap Zuiderzeeland

Almere groeit in rap tempo en daarmee groeit ook de hoeveelheid afvalwater. Om de stad en haar toekomstige uitbreiding bij te benen, staat Waterschap Zuiderzeeland voor een grote uitdaging: de uitbreiding van de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Almere, de grootste van Flevoland. “Een flinke klus waar we al heel wat jaren mee bezig zijn", vertelt Hans Kuipers, projectmanager bij Waterschap Zuiderzeeland.

Dagelijks stroomt er via zes grote leidingen 33,5 miljoen liter afvalwater de zuiveringsinstallatie binnen. Om in de toekomst de toename van afvalwater aan te kunnen, werkt het waterschap een belangrijke innovatie, vertelt David de Vries, tevens projectmanager bij Waterschap Zuiderzeeland.  

“We bouwen een voorbezinktank met een lavafilter. Hiervoor transformeren we een bestaande nabezinktank tot een afgedekte voorbezinktank. In deze tank zakken de zwaardere vuildeeltjes naar de bodem, terwijl het lavafilter nare geurtjes absorbeert. Voorheen had de zuivering in Almere geen voorbezinktank. Door deze extra stap toe te voegen, vergroten we de capaciteit met ongeveer 30 procent. Dat betekent dat er ruimte ontstaat om nog eens 40.000 extra woningen op het riool aan te sluiten.”

Poederkool tegen medicijnresten

Na de voorbezinktank stroomt het afvalwater door naar de biologische zuivering in de beluchtingstank. Hier spelen bacteriën een cruciale rol bij de afbraak van vuildeeltjes. Toch is er een probleem: deze bacteriën kunnen microverontreinigingen, zoals medicijnresten, niet goed verwijderen. Daar is een innovatieve oplossing voor gevonden, vertelt Kuipers.

“We voegen poederkool toe aan het biologische zuiveringsproces. De microverontreinigingen blijven aan het poederkool kleven, waardoor we het water nog beter zuiveren. Met deze extra stap anticiperen we op de strengere eisen die in de nabije toekomst gelden voor gezuiverd afvalwater.”

Het slib wordt op duurzame wijze verwarmd met retourwarmte van het nabijgelegen warmtenet - uniek in Nederland

Het water dat de beluchtingstank verlaat, bevat een mengsel van vuil water, bacteriën en poederkool, oftewel ‘actief slib’. Dit wordt in de nabezinktank van elkaar gescheiden. Het gezuiverde water stroomt uiteindelijk naar het oppervlaktewater, terwijl het slib een tweede leven krijgt, vertelt De Vries.

“Het primaire slib uit de voorbezinktank, samen met slib van andere locaties, gebruiken we om biogas te produceren. Hiervoor bouwen we een Ephyra-installatie, vergelijkbaar met de installatie op de awzi in Tollebeek. Het slib wordt op duurzame wijze verwarmd met retourwarmte van het nabijgelegen warmtenet - uniek in Nederland. Dit levert gemiddeld 4 miljoen Nm3 biogas per jaar op. Daarmee dragen we bij aan onze doelstelling om een klimaatneutraal waterschap te worden.”

Biogas bestaat grotendeels uit methaangas, vergelijkbaar met aardgas, maar is biologische van oorsprong. “We werken het biogas op tot groen gas, dat huishoudens kunnen gebruiken om te koken en hun huizen te verwarmen. Dit draagt bij aan de energietransitie en bevordert duurzame energievoorzieningen in de regio”, zegt Kuipers.

Verbouwen met de winkel open

Het uitvergiste slib dat overblijft, moet volgens de wet als afval worden afgevoerd. Om dit proces efficiënter te maken, investeert Zuiderzeeland in slibcentrifuges, vertelt De Vries. “We hebben nu twee slibcentrifuges en voegen een derde toe. Deze machines halen zo veel mogelijk water uit het slib, waardoor we minder slib hoeven te transporteren naar de eindverwerker. Dit vermindert het aantal transportbewegingen en verlaagt de hoeveelheid slib die moet worden verbrand.”

De aanbesteding is inmiddels succesvol afgerond en volgend jaar, in 2025, gaat de verbouwing van start. De werkzaamheden zullen ongeveer twee jaar duren en worden uitgevoerd door aannemers Dirkse Mileutechniek (DMT), Vandezande/Exiges en H. van Haarst. Het ambitieuze project moet eind 2026 klaar zijn.

Ondanks de omvangrijke verbouwing blijft de awzi tijdens de werkzaamheden gewoon operationeel, zegt Kuipers. “We houden bij de uitvoering rekening met onze omgeving. Op dit moment bereiden we alles voor en in het voorjaar slaan we de eerste paal. En natuurlijk blijft het afvalwater van inwoners en bedrijven uit Almere gewoon worden gezuiverd. We verbouwen dus met de winkel open.”

 

241213 infographic awzi 2

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen. 
@Willem VroomEr gaan werkelijk ontzettend veel boeren stoppen. Om van dit soort gezeur af te zijn. De hetze. Ondeugdelijke metingen. Onbegrijpelijke regels, controle`s etc. Het is geen leven hier in Nederland voor ondernemers.  
Evides gaat van 1.17 naar 1.40 eu per m³.... 20% erbij, is dit nog normaal?? Op 2 jaar tijd is er bijna 40% bijgekomen. Lonen stijgen zo hard niet hoor...
De regering zou eerlijk en duidelijk moeten zijn naar PAS-melders: PAS-melders voldoen niet aan de wet, dus moeten ze daaraan gaan voldoen. Verzachtende omstandigheid is dat deze boeren (zogenaamd) niet wisten dat de betreffende wet nog niet definitief was, want er liep nog een procedure en het was een geitenpaadjeswet. Toon als regering dan coulance en geef ze nog een paar jaar extra om aan de regels te voldoen. En boeren die daardoor failliet dreigen te gaan zouden gecompenseerd moeten worden.
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Verwijzing naar een elementair leerboek van de mechanica der vloeistoffen voor zelfstudie en onderwijs uit 1958 voor de onderbouwing dat er bij een worst-case scenario meer dan 1 miljard M3 water over de Waaldijk kan stromen -waardoor een oppervlak van 1.000 km2 zou overstromen- is te mager. Dat voldoet niet aan voldoende wetenschappelijke onderbouwing.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.