De gemeente Enschede is toegetreden tot het Europese partnerschap Water Sensitive City binnen de EU Urban Agenda. Als tweede Nederlandse stad na Den Haag gaat Enschede de komende drie jaar bijdragen aan het Europese waterbeleid, samen met 21 andere steden, regio's, ministeries en onderzoeksinstellingen. “We gaan actief kennis brengen én halen”, zegt Marc Teutelink, wethouder Leefomgeving van Enschede.
Wateroverlast, droogte en drinkwaterbeschikbaarheid zijn actuele uitdagingen in Enschede en de bredere Twentse regio. Dankzij deelname aan het partnerschap kan de stad niet alleen haar regionale vraagstukken onder de aandacht brengen, maar ook kennis opdoen van succesvolle watermanagementstrategieën elders in Europa. Die kennis wordt direct ingezet om de waterweerbaarheid van Enschede te versterken.
“De Urban Agenda werkt vanuit drie pijlers: betere regelgeving, betere financiering en betere kennisuitwisseling”, zegt Teutelink. “Dit partnerschap geeft ons de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op Europees beleid en nieuwe financieringsmogelijkheden te verkennen. Bovendien kunnen we onze eigen kennisvragen inbrengen en bouwen we aan een sterk Europees netwerk.”
Innovatief waterbeheer als sleutel
De selectie van Enschede voor dit prestigieuze programma is geen toeval. De gemeente werd vanwege haar innovatieve waterbeheer en sterke inzet op klimaatadaptatie als waardevolle deelnemer gekozen. Samen met de Twentse steden Hengelo en Almelo en Waterschap Vechtstromen werkt Enschede al intensief samen op het gebied van watermanagement.
“Water houdt zich immers niet aan gemeentegrenzen. Een regionale aanpak is noodzakelijk”, zegt Teutelink. De partners uit Twente zien het programma als een belangrijke stap om gezamenlijke oplossingen te ontwikkelen en tegelijkertijd aansluiting te vinden bij het Europese waterbeleid.
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.