secundair logo knw 1

De Eemshaven | Beeld North Water

De jaarlijkse Samenwerkende Bedrijven Eemsregio (SBE) heeft North Water, de joint venture van Evides Industriewater en Waterbedrijf Groningen, onderscheidden met de Groene Groninger van 2024. SBE bekroont organisaties of personen die een bijzondere bijdrage leveren aan verduurzaming in de Eemsregio. North Water ontvangt de prijs voor hun rol in de watertransitie in Noord-Nederland.

“Water is een eerste levensbehoefte, dit geldt voor mensen, maar zeker ook voor bedrijven,” zegt Nienke Homan, voorzitter van de branchevereniging VNCI en juryvoorzitter van de Groene Groninger. “North Water speelt een onmisbare rol in het verduurzamen én garanderen van ons watergebruik. Onmisbaar werk dat absoluut erkenning verdient. Daarom krijgen zij dit jaar de Groene Groninger.”

In de Eemsregio is North Water een belangrijke speler in de watertransitie. Het bedrijf ontwikkelt duurzame industriewateroplossingen die bijdragen aan het verlagen van de druk op drinkwatervoorraden. “We werken in drie stappen toe naar één compleet, integraal industriewatersysteem voor de Eemsregio”, aldus Perry van der Marel, managing director van North Water. “Nieuwe bronnen, optimaal hergebruik, schaalbaarheid en waterbesparing vormen daarbij de sleutelwoorden. Het is veel samenwerken, kapitaalintensief, maar dan heb je ook wel echt iets staan. We zijn enorm trots op deze erkenning.”

Drie fasen naar een circulair watersysteem

De inspanningen van North Water zijn gestructureerd in een driestappenplan, dat uiteindelijk moet leiden tot een volledige circulaire watervoorziening voor de industrie in de Eemsregio:

Fase 1: Industriewaterproductie In de eerste fase, die in 2025 wordt afgerond, produceert North Water industriewater door oppervlaktewater uit het Eemskanaal te zuiveren op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Garmerwolde. Dit gezuiverde water wordt via een nieuw leidingnetwerk naar bedrijven in Eemshaven en Delfzijl getransporteerd. Ook zijn in Delfzijl een afvalwaterzuivering en een demiwaterfabriek gerealiseerd.

Fase 2: Circulair watergebruik In de tweede fase verschuift de focus naar circulair watergebruik. Via het REGAIN-project onderzoekt North Water samen met partners innovatieve technieken om industrieel afvalwater verder te zuiveren, zodat het kan dienen als nieuwe bron voor industriewater. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van watergebruik.

Fase 3: Grootschalige waterhergebruik De derde fase draait om het grootschalig hergebruik van afvalwater. North Water wil voldoende industrieel afvalwater lokaal hergebruiken, zodat de toevoer van vers water drastisch kan worden verminderd. Het huidige industriewater- en transportsysteem vormt daarbij de ‘ruggengraat’ van de ontwikkeling: een betrouwbare, stabiele watervoorziening die essentieel is voor de industrie.

“De fasering is nodig omdat er veel onderzoek, samenwerking en tijd nodig is om alles goed af te stemmen. Parallel hieraan groeit de industrie niet altijd even snel mee,” licht Van der Marel toe. “Maar met elke stap werken we toe naar een duurzaam, toekomstbestendig watersysteem.”

Nieuwe, duurzame industrieën

De inzet van North Water moet niet alleen een oplossing bieden voor de huidige waterproblematiek, maar ook een belangrijke voorwaarde voor de verdere economische ontwikkeling van de regio. Door industriewater te produceren uit oppervlaktewater en afvalwater slim te hergebruiken, maakt North Water het mogelijk om nieuwe, duurzame industrieën - zoals biobased chemie en waterstofproductie - in de Eemsregio te vestigen.

De Groene Groninger erkent de cruciale rol van North Water in deze transitie. Van der Marel besluit trots: “Dat we voor onze inzet voor een integrale duurzame watervoorziening nu de Groene Groninger uitgereikt krijgen, maakt ons meer dan trots.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen. 
@Willem VroomEr gaan werkelijk ontzettend veel boeren stoppen. Om van dit soort gezeur af te zijn. De hetze. Ondeugdelijke metingen. Onbegrijpelijke regels, controle`s etc. Het is geen leven hier in Nederland voor ondernemers.  
Evides gaat van 1.17 naar 1.40 eu per m³.... 20% erbij, is dit nog normaal?? Op 2 jaar tijd is er bijna 40% bijgekomen. Lonen stijgen zo hard niet hoor...
De regering zou eerlijk en duidelijk moeten zijn naar PAS-melders: PAS-melders voldoen niet aan de wet, dus moeten ze daaraan gaan voldoen. Verzachtende omstandigheid is dat deze boeren (zogenaamd) niet wisten dat de betreffende wet nog niet definitief was, want er liep nog een procedure en het was een geitenpaadjeswet. Toon als regering dan coulance en geef ze nog een paar jaar extra om aan de regels te voldoen. En boeren die daardoor failliet dreigen te gaan zouden gecompenseerd moeten worden.
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Verwijzing naar een elementair leerboek van de mechanica der vloeistoffen voor zelfstudie en onderwijs uit 1958 voor de onderbouwing dat er bij een worst-case scenario meer dan 1 miljard M3 water over de Waaldijk kan stromen -waardoor een oppervlak van 1.000 km2 zou overstromen- is te mager. Dat voldoet niet aan voldoende wetenschappelijke onderbouwing.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.