secundair logo knw 1

De deltatoer van Wetskills

Jonge waterprofessionals van over de hele wereld werken de komende twee weken intensief samen aan actuele watervraagstukken van overheden, bedrijven en onderzoeksinstellingen. De Challenge, waarvan de finales plaatsvinden tijdens de Amsterdam International Water Week (AIWW), begint met een toer door de Nederlandse delta.  

De kick-off van de Wetskills Challenge Nederland had gisteren plaats bij Waternet in Amsterdam. “Na de eerste Wetskills Challenge in Beijing in 2010 is dit alweer de zevenentwintigste wereldwijde challenge,” zegt Floor van der Heijden (HHNK), die samen met Frank Tibben (Waternet) en Johan Oost (Stichting Wetskills) het event organiseert. “Dit keer hebben we drieëntwintig deelnemers; studenten en jonge professionals uit Oman, Roemenië, Egypte, India, Kirgizië, Honduras, Israël, Zuid-Afrika, Indonesië en Nederland. In kleine groepjes met verschillende culturen en achtergronden werken ze in complexe cases uit. Door de ‘pressure cooker’ waar ze in zitten, komen ze met out-of-the-box oplossingen die vaak een vervolg krijgen in zogenaamde WetsNext-projecten.”

Deltatoer
Bijzonder aan deze editie van de challenge is dat hij start met een heuse deltatoer. Tibben: “We gaan onder andere op excursie naar de Afsluitdijk, we bouwen de waterkering van Midden-Kampen op en we bezoeken het voormalige eiland Schokland. Zo maken we kennis met kenmerkende uitdagingen in Nederlandse Delta en daarvoor gevonden oplossingen. Ook gaan we op bezoek bij het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, WaterAlliance, het Waterapplicatiecentrum, Wateropleidingen (Waterhuis Nieuwegein), TU Delft, IHE Delft en Cambridge Innovation Center Rotterdam."

Tijdens vier zogeheten BrainHurricanes met ervaren waterprofessionals krijgen deelnemers de kans om informatie in te winnen en ideeën te toetsen. De BrainHurricanes vinden tijdens de deltatoer plaats bij Wetsus in Leeuwarden, Waterschap Drents Overijsselse Delta in Zwolle, KWR Water in Nieuwegein en bij het hoogheemraadschap van Delfland. In de tweede week van de challenge werken de deelnemers hun oplossingen uit op de locatie van Campus RDM Rotterdam.

Een van de deelnemers is Radwa Raafat Elzeiny uit Egypte. Zij is na haar studie civiele techniek gaan werken bij het Ministry of Water Resources and Irrigation. “Ik wil zien hoe Nederland omgaat met de klimaatverandering en ik hoop nieuwe irrigatietechnieken te ontdekken. Natuurlijk zijn de omstandigheden hier anders, maar je kunt altijd van elkaar leren.” Merlijn van Selm, student Water Science and Management in Utrecht: “Ik ben benieuwd naar het perspectief van buitenlandse deelnemers en ik zie de deltatoer als een buitenkans op een complete rondleiding door de Nederlandse watersector. Leerzaam en goed voor mijn netwerk.”

Cases
De cases waar de deelnemers aan werken, zijn divers. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wil het waterbewustzijn van agrariërs, inwoners en de industrie verbeteren. CEE India, een milieu-educatiecentrum uit India wil de vervuiling van stadsmeren met afvalwater zien te voorkomen. Waternet wil betere vispassages voor poldersystemen. Waterschap Drents Overijsselse Delta zoekt een beslismodel voor het nemen van klimaatadaptatiemaatregelen. Provincie Flevoland en waterschap Zuiderzeeland zoeken een manier om de waterkwaliteit van de nieuwe wijk Oosterwold te monitoren samen met bewoners. VP Delta vraagt om een bedrijfsstrategie voor kleinschalige waterkrachtcentrales.

De finale van deze Wetskills Challenge heeft plaats tijdens de kick-off bijeenkomst van Young-AIWW op 30 oktober, vanaf 13.30 uur.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prachtplan Jos ! Nog een argument voor: grondwater is minder kwetsbaar dan oppervlaktewater in tijden van oorlogsdreiging. 
Plan B ja de Haakse zeedijk voor de kust van Nederland maar zelfs ook Belgie en Denemarken!
De grootste veroorzaker van de kostenstijgingen op water, energie en brandstof is de Rijksoverheid. De aandacht kan beter daar op gevestigd worden. De verhoging door de investeringen voor de drinkwaterleidingen is marginaal. Wel een verdiept in de belasting op leidingwater (voor kleingebruikers tot 300m3) van 0,5 EURO per m3? 
Om het helemaal compleet te maken neem ik aan dat beide heren met een zeilboot uit 1624 naar Nederland zijn gekomen om de CO2 voetprint niet teveel te verhogen.