Wetsus is niet meer in de race om de Amerikaanse George Barley Water Prize te winnen. Het kennisinstituut heeft de krachten gebundeld met Aquacare van Koos Baas in Den Bosch, dat zich onder de naam ‘Green Water Solution’ eveneens voor de finale van de Amerikaanse prijsvraag heeft geplaatst. Het is echter nog maar de vraag of de partners mee gaan doen aan de finale.
De opzet die de organisatie voor de finaleronde heeft bedacht, weerhoudt de Nederlanders er vooralsnog van om mee te doen. Dat geldt overigens voor alle finalisten, zegt chemisch technoloog Leon Korving van Wetsus. Dat zijn er nog drie, naast Aquacare/Wetsus zijn nog twee Amerikaanse partijen in de race, University of Idaho en The U.S. Geological Survey. Elke deelnemer heeft afzonderlijk de organisatie laten weten deelname aan de finaleronde niet te zien zitten, aldus Korving.
Reden is de locatie die de organisatie, de Everglades Foundation, heeft uitgezocht. Dat is een meer waarin fosfaat vooral in deeltjes voorkomt, legt Korving uit. “Je schept het op en je bent in feite klaar”, zegt hij.
Uitdaging
De uitdaging zit ‘m in de zuivering van water waarin het fosfaat in is opgelost. De Nederlandse techniek is gebaseerd op een combinatie van een voorbehandeling door middel van flocculatie en vervolgens adsorptie. De gewonnen fosfaat kan worden hergebruikt voor kunstmest.
Wetsus heeft met deze zogeheten NaFRAd-techniek de drie voorronden gewonnen. Het onderzoeksinstituut achtte zich dan ook kansrijk om de prestigieuze prijs te winnen, een bedrag van 10 miljoen euro.
Deelname aan de finale is evenwel geen abc-tje, uitvoering van de praktijktest kost 1 miljoen euro. Nu het instituut samen optrekt met Aquacare dat een zelfde technologie heeft en industrieel partner was in het traject, hoeft er geen energie meer gestoken te worden in de zoektocht naar sponsors.
Aanpassing
Het ‘nee’ van de overgebleven bedrijven (er deden er bij aanvang 104 mee) tegen de gekozen opzet van de finale betekent niet dat deze van de baan is. De organisatie bezint zich op aanpassing, weet Korving. “Ze hebben aangegeven er in november over te vergaderen. En dan komt alles weer op tafel, zo hebben ze gezegd.”
Uiteindelijk is het doel van de organisatie dat ze uitkomt bij een technologie die de Everglades in Florida fosfaatvrij maken. Het subtropisch moeraslandschap in Florida heeft te kampen met grootschalige giftige algengroei.